6 ноември 2014 г.

2 години от смъртта на Българския Патриарх Максим

Днес се изпълниха две години от смъртта на Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим. По този повод, от 18:00 часа се проведе духовен концерт в салона на Софийската Св. Митрополия, организиран от Софийската Св. Митрополия и  Столична община - Дирекция "Култура". На него присъстваха: Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, Браницки епископ Григорий, викариен епископ на Софийска Св. Митрополия, Архим. Герасим, Главен-секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, Ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, Архим. Дионисий, началник на отдел богослужебен при Св. Синод на БПЦ-БП и духовници от столицата. Присъстваха също: доц. Александър Омарчевски, декан на Богословския Факултет при Софийския Университет "Св. Климент Охридски", проф. Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев, преподаватели в БФ. Концертът в Софийската св. Митрополия започна с молитвата "Отче наш" изпята от Софийския Свещенически хор и тропара на преп. Максим Изповедник, небесен покровител на Патриарх Максим. Встъпително слово за блаженопочиналия и приснопаметен Патриарх по повод 100 години от рождението му и 2 години от неговата кончина изнесе ставрофорен иконом Ангел Ангелов. В него той сподели своите спомени от погребението на починалия Първойерарх. Разказа и за духовните си беседи  с Българският Патриарх Максим. 

Песнопения изпълниха: Камерен хор "Св. Йоан Кукузел", които изпяха едни от любимите песнопения на Приснопаметния Патриарх Максим: "Достойно есть", глас 3, от монах Аверкий Рилец, "Полилей на Българката", глас 1, от преп. Йоан кукзел, фрагменти. "Ангел Вопияше" от Петър Динев, учител на блаженопочившия Патриарх. Освен тези песнопения салонът на Софийската св. Митрополия бе огласен и от Софийския свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов. Те изпълниха песнопенията: "Возбранной воеводе", глас 8, с "Радуйся, Невесто неневестная" - троянско. Тропар и кондак, глас 4, на чудотворната икона на св. Богородица - "Достойно есть" от Св. Гора. "Радуйся, Всечистая", глас 1, от свещеник Валасий (XVII в. ) - любимо песнопение на Патриарх Максим.
В края на възпоменателния концерт бе излъчен документален запис от 1989 г. на прочетеното от Патриарх Максим Пасхално св. Евангелие пред ПКСХП "Св. Александър Невски". В края на концерта Негово Светейшество Патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: "Изпълнихме синовния си дълг към Негово Светейшество Българският Патриарх Максим. Изразихме своята признателност за всичко, което ни остави като ценно наследство в църковния живот. Благодаря на всички, които дадоха своя принос за осъществяването на това възпоменание. Ще помним своя наставник с вярата и благочестието му. Вечная памет балежопочившему  отцу нашему Максиму, митрополиту Софийскому и Патриарху Болгарскому." Концертът завърши с "Вечная памет" и молитва за упокоение душата на починалия преди две години Български Патриарх Максим.

Вечна и блажена да бъде паметта му.

Бог да го прости.

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.