3 ноември 2014 г.

Колкото по-малко се обръщаме към Бога, толкова по-голямо ще бъде страданието

Нека Господ и Пресвета Богородица възнаградят труда на всички вас, които сте дошли на това свято място, за да отнесете благословението във вашите домове, на вашите сродници, приятели и колеги в работата. Бог да даде здраве и спасение на всички вас!
Трудете се, молете се на Бога. Вземете и четете Свещеното Писание, който няма, нека си го набави, за да го има у дома. Набавете си и иконата на светията-покровител на семейството, кандило пред иконата, за да го палите всяка събота вечер срещу неделя. Купете си и молитвеник, какъвто трябва да има всеки православен християнин, и да се молите на Бога, за да чуе Господ вашите молитви. Колкото повече и по-усърдно се молите, толкова повече мир ще имате вкъщи, със съседите, в селото, в града, в държавата и накрая, в целия свят. Виждате ли всички тези катаклизми днес: наводнения, пожари, войни? Навсякъде загиват хора! И още такива неща ще има. Колкото по-малко се обръщаме към Бога, толкова по-голямо ще бъде страданието по света. Колкото повече се молим, толкова повече мир ще има.

Гледайте всяка неделя някой от вашия дом да ходи енорийска ви църква на света литургия. Колкото сте вкъщи, направете разпределение една неделя да ходи един, другата друг... и ако сте петима, всяка пета неделя е ред да се ходи на църква. Направете такова разпределение, придържайте се към него и тогава в семейството ще има по-малко свади, гняв, омраза, болести...
Гледайте по-малко телевизия. Хората пилеят много време за това и внасят смущение в главите си и в домовете си. Чрез телевизията в дома може да влезе всяко зло. Какви филми има, насилие, убийства, какво ли не... А съблазнителните филми, които децата гледат заедно с родителите?... Нито майката се срамува пред детето си, нито детето пред майка си. И заедно гледат всичко това! Значи, срамът съвсем е изчезнал!
Всеки път повтарям за децата, но винаги тук има някой нов; тези, които вече са слушали, да запомнят, а тези, които за пръв път са дошли, да чуят. Децата, още щом проходят, веднага биват изпратени на детска градина. И майката, и бащата работят, заети са, затова след раждането децата бързо биват дадени на някой друг да ги възпитава. Сега всичко е направено така, имат детска градина, но тези деца, когато пораснат, ще имат ли любов към своите родители? Родителите не са възпитавали децата си от малки. И когато децата пораснат, те няма да обичат своите родители, няма да ги уважават, защото родителите са ги дали на други да ги възпитават.
И още, гледайте да постите. Църквата е установила поста, светите отци са го установили. Постът е полезен за душата и тялото. Не бива да ядем много, особено мазни храни. Много хора казват, че им е трудно да постят, но когато се разболеят и лекарят им предпише диета, да видиш как ще постят! Но тогава ще бъде късно, ще трябва да се лекуват от болестите, а чрез спазването на поста се запазва здравето. Днес всичката храна е отровена, защото не може да не се пръска с разни пестициди. Всичко това се внася в организма и предизвиква различни болести, рак и други. Вече няма естествени храни, всичко е пръскано.
И тъй, трудете се да бъдете добри християни, да ходите колкото можете по-често на църква. И у дома, всеки път, когато сте свободни, преди сън четете молитви. Имате ги в молитвеника, това са само петнайсетина минути. А не два часа пред телевизора! Да видиш, очите не изобщо не се измъчват от екрана, за да не се пропусне нещо от сериала. Да не се случи нещо, което да се пропусне, да се изгуби връзката. А това е само разказ, който някой е написал, снимал се е филм, и това забавлява хората.
Много хора ми се обаждат по телефона и искат да им се четат молитви за здраве. Понякога звънят по 150 души на ден. Не зная какво мисли светът за нас тук. И още щом се обадя: „Помолете се, за да оздравея!” А аз им казвам: „Отидете първо в своята църква. Всеки вярващ принадлежи към енория на мястото, където живее, има своя църква и свой свещеник. Първо се обърнете към своя свещеник, за всички духовни нужди първо кажете на него. Той е духовник, не трябва да ходите в Йерусалим, на Света гора или не знам още къде, за да търсите духовник. Духовникът е вашият енорийски свещеник. Там, където живеете, имате личен лекар и без направление от него не можете да отидете при някой специалист. Така и в Църквата имате енория и свой свещеник, както лекарят има свой район, и към него се обърнете за всяка духовна нужда. Когато сте болни или имате нужда от духовен съвет, първо отидете в църквата. Навсякъде се четат едни и същи молитви за здраве. А и от самите вас зависи доколко вярвате и се уповавате на молитвата.
Бих искал да ви препоръчам и своята книга „Духовни разговори”. Водил съм разговори с онези, които са ми се обаждали, и така издадохме книга. Проблемите, които имат различни хора, са сходни. Всеки от нас може да го заболи глава, тогава отива при доктора за глава. Ако нещо не е добре с очите, ще отиде при очен лекар. Или със сърцето... За всяка болест има специалист. В книгата са събрани духовни разговори и в тях всеки може да намери себе си. Вземете и четете, тук ще намерите отговор на вашите въпроси, не е нужно да звъните по телефона. Когато ми звъннат, едва успявам да отворя уста, аз казвам една дума, те двайсет! Не можеш да вземеш думата. Тогава трябва да питам: „Вие ли ми се обадихте, или аз на вас? Обадихте се, за да питате? Ако сте се обадили, за да питате, тогава замълчете малко, защото сте ми поставили въпрос, и аз сега ще ви отговоря”. След пет такива разговора трябва да се „изключа”. С удоволствие бих отговорил на всички, но не мога. А когато ги каня да дойдат в манастира на литургия и молитва, обикновено казват, че имат задължения, работят. Ако работите в неделя, няма да имате Божието благословение! В неделя се ходи на църква.
Бъдете благословени, бъдете здрави и пак да дойдете. Бог да ви благослови!

Автор: архимандрит Гаврило (Вучкович)

*Беседата е произнесена в деня на св. ап. Ермей и св. мъч. Ермий, 31 май/12 юни


Превод: Татяна Филева
Източник: www.manastir-lepavina.org.


*Молим при използване на текста да посочите първоизточника: Блог Добротолюбие - http://dobrotoliubie.blogspot.com/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.