6 ноември 2014 г.

Библия за незрящи получи Богословският Факултет

Библиотеката на Богословския Факултет към Софийския Университет "Св. Климент Охридски" получи дарение Библия - Книгите на Св. Писание на Стар и Нов Завет, написани на брайлова азбука. Тази азбука се нарича още и тактилна система за писане и четене, използва се от хора, които не могат да виждат или виждат много слабо. Брайлово писмо се използва в книги, документи, валута и пр. По проекта за описването на Библията на Брайлово писмо се работи вече почти 14 години. Той е иницииран от Българското библейско дружество. Библията издадена на Брайлово писмо, представлява подвързани дебели бели листове с релефни точки. Тактичната система позволява на незрящите хора да могат да четат Св. Писание със същата скорост, както при хората, които могат да виждат.

В библиотеката на Богословския Факултет могат да се намерят всички библейски книги с изключение на Макавейските книги, както и посланията на Св. ап. Павел до Тимотей. Това издание само по себе си е доста ценно уточняват библиотекарите, защото така и незрящите студенти, които се обучават в БФ ще могат да четат свободно Св. Писание.

Автор на Брайловата азбука е Луи Брайл, французин по произход, който ослепява още в ранна детска възраст. На 15 годишна възраст Луи развива свой метод за писане заимствайки идеята от разработеното от войниците - "нищо писане". Тази система се появява в началото на 19 в. През 1837 г.,  са приложени и първите цифри, а пък през 1879 г. Луи включва и музикалните ноти. Брайловите букви се изписват и на плоча с шило, като точките излизат релефни от другата страна на листа или със специална брайлова машина. Днес незрящите хора употребяващи Брайлово писмо могат да четат и от мониторите на компютрите или на други електронни пособия, използвайки специалния Брайлов дисплей.






Снимки: Ангел Карадаков

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.