17 ноември 2014 г.

Академик Владета Йеротич ще изнесе лекция в Богословския Факултет

На 19 ноември, известният сръбски психиатър Владета Йеротич ще изнесе лекция в Аулата на Богословския Факултет на Софийския Университет "Св. Климент Охридски". Темата на лекцията на академик Йеротич ще е: "Обожение и индивидуация. Психологията и християнството за развитието на личността." Темата е особено актуална днес, когато много от хората се интересуват от тайните, които крие човешката душа. Владета Йеротич идва в България по покана на фондация "Покров Богородичен".
Освен тази лекция академик Йеротич ще представи и своята нова книга "Християнството и психологическите проблеми на човека", книгата е издадена от изд. "Омофор". Своите впечатления и мисли ще сподели и известният богослов и психиатър д-р Николай Михайлов.

Лекцията ще започне от 18:30 часа.




***
Академик д-р Владета Йеротич е роден през 1924 г. в гр. Белград, Сърбия. като студент той завършва Медицинския факултет и специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, има и богословско образование. 
Проф. Йеротич има публикувани многобройни книги, студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, като вярващ човек и богослов, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.
Едни от най-значимите му творби са: Психоанализа и култура (1974), Болест и творчество (1976), Между авторитета и свободата (1980), Невротичните явления на нашето време (1981), Неврозата като предизвикателство (1984), Даровете на нашите родители (І част 1984), Човекът и неговата идентичност (1988), Юнг между Изтока и Запада (1990), Мистичните състояния, видения и болести (1992), Даровете на нашите родители (ІІ част 1993), Психологическото и религиозното битие на човека (1994), Вяра и нация (1995), Старото и новото в християнството (1996), Християнството и психологическите проблеми на човека (1997), Индивидуализация и (или) обожение (1998), 50 въпроса и 50 отговора от християнско-психотерапевтичната практика (2000), Духовни разговори (2000), Остават само делата на любовта (2000), Мъдри като змии и незлобливи като гълъби (2001) и др.
Много популярна у нас бе неговата книга „Учението на св. Йоан Лествичник и нашето време”. В цялата си научна практическа дейност академик Йеротич се опитва да постави за разрешаване екзистенциалните проблеми на човека и да посочи начина, по който светоотеческото богословско и подвижническо предание може да помогне на съвременната психология. Той се занимава успешно с най-дълбоките измерения на човешкия духовен живот в контекста на съвременните научни постижения на философията и психологията (особено на дълбинната психология) и в светлината на религията, преживяна в условията на съвременния свят. 

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.