1 януари 2015 г.

Да живеем в труд и молитва и да вършим делото Божие

"А Младенецът растеше и крепнеше духом, като се изпълняше с мъдрост и благодат Божия беше върху Него“ (Лк. 2:40)
  
Честита Новата 2015 г., нека Бог ни напътства, закриля и подкрепя във всички дела за спасение както през всички дни на живота ни досега и на нас да даде сила, мъдрост, любов, вяра и постоянство, за да устояваме на изкушенията, да разпознаваме волята Му и да я изпълняваме, винаги и във всичко, амин!
Така повествува и днешното Литургийно Евангелие за Младенеца Иисус, нашият Спасител и пример за подражание във всичко - та и ние да растем и крепнем духом, да се изпълваме с мъдрост и благодатта Божия да е върху нас.

Как обаче става това? По какъв начин да знаем как да постъпваме в различни случаи, с различните хора? Отговорът отново е във Вечната книга и в Преданието, в примера на светиите, в поученията на духовниците, в делото на безчет християни в миналото и сега по света – всичко, което ни вълнува, изпълва с мисъл за Бога и възхита и желание за близост с Него, всяко едно от Светите Тайнства, в което участваме лично или чрез нашите братя и сестри християни прави и ние да растем и крепнем духом.
Ето например в живота на Иисус – осмодневното бебе на днешния ден е обрязано според юдейския обичай и Му е дадено името, което Ангелът е нарекъл – Иисус, Божие спасение. Толкова за тези, които противопоставят евреи и православни. Да, евреите Го разпнаха, но и Апостолите, и самият Син Божи бяха евреи. Не народност, а грешност и праведност са от значение в очите на Бога.
Но да се върнем на днешния празник и на пътя, който Иисус извървя, за да ни даде пример и да стане Врата към спасението. Знаем, че Той е бил ограден с любов – и от Ангелите безплътни, и от пречистата Своя Света Майка, и от Светия си смирен баща. Така да раснем и да правим да растат тези около нас – деца, родители, братя и сестри, непознатите дори – с любов, смирание и молитва, както е било в живота на Иисус.
Така да се изпълняме и с мъдрост – както Той – като изучаваме Свещеното Писание, обръщаме се към духовниците ни за напътствия, за споделяне, за беседа по всички въпроси и да търсим Божиите Тайнства, да бъдем причастници Божии за опрощаване на греховете ни и за живот вечен. Но, някои ще кажат, че докато Иисус е бил дете, не е имало църква, нито Свето Причащение, нито народ Божий, какъвто сме ние днес, събрали се в храма.
Имало е и Църква, и Свето Причастие, и народ Божий – Църквата е вечната невеста, избраница Христова, а Той е женихът, Тя съществува наедно с Него преди вековете и ще пребъде. Светото Причастие е тялото и кръвта Христови, които приемаме за Негов спомен и за наше спасение. Ако той е вечен, и Светите Тайни са вечни и ги е имало и ще ги има винаги. А народът Божий, лаосът, всички ние сме частица от този народ, който е призван, определен и винаги подкрепян и напътстван от Светата Троица. Ние сме наследници на тези християни, които са живели и умирали с Божието име на уста, ние виждаме и днес много примери на богоугоден живот около нас, вярваме, че нашите наследници – духовни и в плът ще продължат мисията на християнина в света – да бъде светилник с делата си, поставен на високо град, който да се вижда отдалеч, да вдъхновява и проповядва със смирение и дори без думи.
Голяма сила има в народа Божий, заради който Бог слезе в плът, живя на света и пострада за изкуплението ни. Така и ние трябва да живеем – с любов и вяра, заедно, повтарям, заедно с Бога и с нашите братя и сестри в света и в Църквата. Толкова неща е извършил Бог по молитвите на своя народ и добрите пастири – така днес празнуваният Свети Василий, с право наричан Велики с цялото си величаво дело доказва, че заедността в Бога, съчетана с чист живот и непрестанна искрена молитва прави чудеса. Знаем за живота му със Свети Григорий Богослов в изучаване на Божието слово, молитва и ежедневен труд на полето, дал и на двамата изобилен духовен плод, помним  и  как в Никея при спора с арианите по молитвите на Свети Василий и народа – в житието на светеца се говори за лития с жените и децата - Бог дал знамение, от което земята се разтърсила, разчупили се печатите и отворили резетата на храмовата врата пред православните, вълнуваме се от събитията при обвиненията към епископ Петър Севастийски и отговорът, даден с чудото пред целия народ и най вече се вдъхновяваме от примера на Василиадата – един полу-град с безплатни трапезарии, приюти, работилници за недъгави, болници, дори за прокажени, за което дело огромна и постоянна помощ давал народът Божий, хората като нас – помощ с труд, с пари, с молитва. Тази заедност, творяща чудеса, ни завеща Бог и Светите Апостоли, проявиха я в живота си светите Божии угодници и Свети Василий, тя е важна и днес – заедност в молитва, в труд, във вяра и любов, заедност в църквата, защото това е самата църква – молитвено общество на единоверци.
Нека в името на родилия се в плът Бог, в началото на Новата 2015-та година да си обещаем да сме верни Богу, да сме заедно и да живеем в труд и молитва и да вършим делото Божие, за да преуспяваме в мъдрост и възраст и в любов пред Бога и човеците. 


Автор: Деян Петров 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.