12 март 2015 г.

Филм за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде представен в Монреал, Канада

Документалният филм на Найо Тицин и Горан Благоев - "Златното сърце на София" ще бъде излъчен в 33-то издание на Международния Фестивал на филми за изкуството в Монреал, Канада. "Златното сърце на София" е документален филм за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", която е една от големите емблеми на страната ни в света. Създаден е през 2014 г. във  връзка с 90 годишнината от построяването на храма. В него участват Аделина Филева, Тивериополски епископ Тихон, Дана Дечева, Горан Благоев, Мария Зъбова, Проф. Калин Янакив, Ваня Гизенко.
"В сърцето на София, построена в нео-византийски стил, се е приютила православната църква Александър Невски, катедрален храм на Българската патриаршия. Включвайки пет основни купола и три олтара, приютяваща повече от 10,000 вярващи, Александър Невски е най-голямата катедрала на Балканския полуостров, една от най-големите ортодоксални катедрали в света и един от символите на София. „Златното сърце на София” ни убеждава във вечността на този храм, построен в началото на двадесетото столетие".
Нашите сънародници в Монреал могат да гледат документалния филм за сърцето на Българската столица - катедралата "Св. Александър Невски" на 21-ви март от 13:30 часа в салона на Musée McCord - Théâtre J. Armand Bombardier.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.