3 март 2015 г.

Тържествено честване на националния празник в гръцката столица

Българите, живеещи в Атина, тържествено честваха националния празник на България 3-ти март.
На 28.02 в атинския театър ’’Арго’’ се състоя грандиозен празничен спектакъл, посветен на Деня на Освобождението.
Той бе организиран от Гръцко-българско сдружение за култура ’’Паисий Хилендарски’’ и Църковното настоятелство при българския православен храм ’’Св.Иван Рилски’’ в Атина, с предстоятел архимандрит Атанасий Султанов.

   В програмата специално участие имаха младите ентусиасти, създатели на образователния сайт ’’Българска история’’, които представиха своя авторски филм ’’Швейцарецът с българско сърце’’.
Официални гости на тържеството бяха г-жа Емилия Кралева – посланик на РБългария в Гърция и г-н Любомир Георгиев, консул към българското посолство в Атина.
 Спектакълът завърши с фолклорен концерт, в който  взеха участие самодейни танцови и музикални формации от Атина и Патра.
  По- рано същия ден, студентите, любители на историята, изнесоха открит урок по родолюбие, предназначен за  учениците от българските училища в Атина.
  Тържествата продължиха и в неделя пред българския православен храм ’’Св. Иван Рилски’’ , където след отслужване на светата литургия и полагащия се молебен за Неделя Православна, поздравителна програма изнесоха ученици от българските училища в града и българи-самодейци. Поздравления към присъстващите по случай празника отправиха посланик Емилия Кралева и архимандрит Атанасий Султанов.
  Празникът завърши с традиционно българско хоро, под разветия български трибагреник.







Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.