27 май 2015 г.

За първи път от 70 години лития в чест на Св. Георги Софийски най-нови

След седемдесетгодишно прекъсване бе възстановено литийното шествие в чест на Св. Георги Софийски най-нови. Възвръщането на традицията е по идея на вярващи лекари от Александровска болница, в която се намира и параклис в чест на светеца, на миряни и духовници от столицата. Богослужението започна в 18:00 часа и бе предстоявано от Протосингела на Софийска св. Митрополия свещеноиконом Ангел Ангелов, който в съслужение със столични духовници отслужи празничната вечерня. Литийното шествие започна в 18:30 като тръгна от парка на Александровска болница и продължи до Ротондата св. Георги в центъра на столицата, където е бил погребан св. Георги Софийски най-нови.
Организаторите, духовниците, миряните и изобщо всички се надяват традицията да бъде наистина възобновена и завбъдеще все повече християни да се включват в това литийно шествие.

Снимки: Теодор АврамовБлогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.