26 юни 2015 г.

Изявление на Св. Синод по повод гей-парада в София

В отговор на множество запитвания и тревожни сигнали по повод организирания на 27 юни гей-парад, Светият Синод оповестява, че многократно заявяваната през годините принципна позиция на БПЦ по повод тези прояви остава непроменена.
Нашето неотменимо убеждение е, че хомосексуалността е противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото и нанася пагубни последици както върху физическото и психическото състояние на хората, така и върху духовното.

Водена от разбирането, че Бог е дарил човека с лична воля и свобода сам да избира доброто, Църквата зачита частния живот и свободния избор на човека, като припомня думите от Свещеното Писание, че трябва да се ръководим в своите решения и действия от принципа „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно” (1 Кор. 6:12).
Православната църква счита за свой неизменен дълг да свидетелства за истината и утвърждава традиционните нравствени ценности като основа за личния и обществен морал. Тези ценности са богоустановени и неизменни, валидни за всяко време и всяко място и спекулирането с някакви „модерни” и „нетрадиционни” стандарти за човешката сексуалност и морал са неприемливи за православните християни и за мнозинството български граждани. Църквата решително осъжда всяка пропаганда на хомосексуализма и се противопоставя на опитите да се наложат греховните прояви като „норма”, като повод за гордост и пример за подражание.
Българската православна църква подкрепя оповестеното Открито писмо до кмета на Община София Йорданка Фандъкова от български общественици, интелектуалци и журналисти по повод провеждането на поредния гей-парад в българската столица и призовава общинските власти да се вслушат в разумните и напълно основателни аргументи срещу провеждането на подобна публична демонстрация на хомосексуалната идентичност и претенции за особени привилегии за определени групи граждани.
Светата Православна църква отправя гореща молитва към всеблагия Бог, Който не иска смъртта на грешника, „но да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив” (Йез. 33:11), да даде начин на покаяние на всички, които се намират под действието на заблуди и страсти, да им прости съгрешенията и да ги спаси по Своята велика милост и човеколюбие. Амин!


 Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.