19 юни 2015 г.

Деца от Неврокопска епархия посетиха Рилския манастир


С благословението на Неврокопски митрополит Серафим, изучаващите „Вероучение” в неделните и в общообразователните училища на Гоцеделчевска духовна околия отбелязаха края на учебната година с посещение на светата Рилска обител и поклонение пред мощите и делото на небесния покровител на България – св. Йоан Рилски.

Учениците бяха посрещнати сърдечно от игумена на Рилския манастир, Адрианополски епископ Евлогий. Подарявайки на всяко дете икона за молитвена подкрепа и благословение, епископ Евлогий пожела на учениците да укрепват в учението и вярата и винаги да отправят молитви към светия Рилски чудотворец, защото той не ни оставя, а пребивава невидимо с нас.
В беседа за миналото на манастира, за неговия създател и за най-именитите му обитатели децата научиха интересни факти от уредника на Църковно-историческия музей в Рилския манастир – г-жа Джувалова. Подробно, търпеливо и увлекателно тя отговори на всички поставени въпроси. Удовлетворени, децата поеха по проправените от св. Йоан Рилски пътеки в планината, за да се поклонят на местата, където се е подвизавал светията.
Полезният ден завърши по детски приятно – със смях и игри в Рила планина, в очакване на новите срещи по вероучение през следващата учебна година.




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.