14 юли 2015 г.

Над Петрич ще бъде издигнат 25 метров кръст

Православни християни от Петрич инициираха създаването на „Петричката Св. Гора”. Проектът, който предлагат петричките миряни, е изграждане  на верига, обединяваща всички исторически места над града.
Първа стъпка към изграждането на този порект е поставянето на 25-метров кръст в местността Дъновистка поляна” - именно там, където дъновисти се събират и правят своята паневритмия.
Техният учител Дънов, който за Църквата е еретик, казва следното за Кръста Христов: „Римляните узакониха кръста и заповядаха да го целуваме. Не, ние не целуваме този кръст на престъплението. Целуваме кръст, в който има жива душа, жив дух. Така аз тълкувам Учението. Питат ме дали вярвам в кръста. Аз в живите кръстове вярвам, но в сребърни, златни и други – не вярвам. Прав ли съм? Някой ще каже, че със своето Учение господин Дънов разрушава държавата. Не, с лъжи се разрушава държавата. Казвам: изхвърлете мъртвите кръстове и поставете живите. В противовес на това лъжеучение християните от Петрич са водени от думите на Св. Йоан Златоуст, който казва: Нека не се срамуваме от достойните за почит знаци на нашето спасение. Нека носим кръста Xристов като венец, защото чрез него се извършва всичко, което ни е нужно. Той ни се предлага, когато се покръстваме, когато поискаме да приемем тайнствената храна, когато поискаме да бъдем ръкоположени или да направим нещо друго. Затова с такова желание го чертаем и в домовете си, и на стените, и на вратите, и на челата, и в сърцата си. Защото кръстът е знакът на нашето спасение, на общата свобода и на милосърдието на Владиката... Кръстът поваля и потъпква всичко враждебно. Затова, ако някой ти каже, че се покланяш на Разпнатия, отговори му с радостен глас, че се покланяш и не ще престанеш да се покланяш. Ако той се засмее, оплачи безумието му и благодари на Господа, че ни е оказал такива благодеяния, които без откровение свише никой не може да познае. Този човек се смее само поради това, че "Душевният човек не възприема онова, що е от Божия дух... Но ние, дори пред нас да застанат всички езичници, нека с още по-голямо дръзновение да казваме, че кръстът е нашата похвала, началото на всички наши блага и цялото наше украшение!" (1Кор. 2:14).
В местността ще бъде изграден и православен параклис, а до него –  зона за отдих, кафе, чайна, палатков лагер, площадно пространство.
В инициативния комитет са: Снежана Митова - учител, архиерейският наместник  Ангел Кочев,  депутатът Димитър Танев, юристът Рилка Филипова, членове на пенсионерския клуб на кв. „Дълбошница”. Пред радио Белла архиерейският наместник ик. Ангел Кочев отбеляза, че това е начало на един прекрасен проект, който ще спомогне за духовното ни израстване, защото кръстът, който ще бъде изграден над Петрич, ще бъде израз на търпението, смирението и мъдростта. „Най-големият символ, който може да обединява, това е животворящият кръст Господен”, заключи отец Ангел.

Снимка: Радио Белла


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.