24 юли 2015 г.

Видинска митрополия излезе с изявление в защита на йером. Василий Венков

На официалния сайт на Видинска митрополия се появи изявление в защита на скандално известният йеромонах Василий (Венков), който бе брат на Зографския манастир, но бе изгонен от там в началото на 2014 г. Изявлението е публикувано по молба на Видинския митрополит Дометиан, който информира, че йеромонах Василий (Венков), известен като брат на Зографската света обител на Света гора – Атон е клирик на Видинска епархия и понастоящем е каноничен свещенослужител и е на послушание към Раковишката света обител „Св. Троица“, Кулска духовна околия. Становището е по повод  публикация от 12 април 2014 г. на сайта на БПЦ-БП, която гласи: „На заседанието си на 8 април 2014 г. Св. Синод, като разгледа писмо на игумена на Зографската св. обител на Св. Гора-Атон схиархимандрит Амвросий, РЕШИ:

Забранява на бившия брат на манастирското братство на славянобългарския манастир “Св. Георги Зограф” (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия.
Следва да бъдат изпратени писма до епархийските митрополити на БПЦ, които от своя страна да уведомят своите епархии за синодалното решение по отношение на йеромонах Василий”. От Видинска митрополия информират, че  след направена от  тях проверка, е било установено, че  Светият Синод на БПЦ-БП не е взимал такова решение, както и не е изпращал запретително писмо от Светия Синод до епархийските митрополити.
От митрополията информират че йеромонах Василий с благословението на митрополит Дометиан продължава своята издателска дейност от името на Видинска света митрополия.
Припомняме, че в началото на 2014 г. година братът на монахиня Възкресия от Калоферския манастир подава сигнал до Пловдивска митрополия, че сестра му е обект на сексуален тормоз от страна на йеромонах  Василий, тогава още  брат на Зографския манастир в Света гора. Когато пребивава в България духовникът от години посещава обителта, като изповедник и наставник на монахините. След подадения сигнал беше извършено проучване от Пловдивския митрополит Николай, игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий. В резултат на това на 17 януари 2014  година Епархийският съвет на Пловдивска митрополия взе решение да забрани на Зографския йеромонах Василий да извършва каквито и да било богослужения и тайнства на територията на цялата Пловдивска епархия. Преписката относно поведението на духовника в Калоферския манастир е изпратена в Зографската обител на Атон.

В предаването на БНТ1  “Вяра и общество” гост на Горан Благоев беше Татяна Филева, преживяла сексуален тормоз, подобно на монахиня Възкресия. В студиото на предаването тя разказа, че нейната лична история датира отпреди 15 години. Тогава тя започва да работи за издателството на отец Василий. Нейното откровение – за вярата й в Бога, за духовните ментета в расо и за православното сектанство, което дори не предполагаме, че съществува, може да чуете тук.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.