23 август 2015 г.

С нов храм се сдоби Клисурският манастир "Св. Петка"

Освещаване на храм в пълен чин бе извършено днес от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, Викарий на Софийския митрополит. Храмът е посветен на „Св. Въведение Богородично” и е в Клисурската Св. Обител „Св. Петка Българска”, намираща се не далеч от гр. Банкя, Софийска епархия. В св. Богослужба молитвено участие взе и Негово Светейшество Патриарх Неофит, включиха се и в св. Литургия отците от Дивотинската св. Обител „Св. Троица”, която също се намира недалеч от Банкя.
От св. Обител взеха молитвено участие, а игуменът архимандрит Пахомий и архим. Герасим, който е и Главен секретар на Св. Синод, се включиха и в отслужването на специалния чин. В св. Литургия се включиха също иконом Ангел  Ангелов,  протосингел на Софийската света митрополия, протойерей Борислав Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир, иконом Дамян Делов, Архиерейски наместник на Трънска духовна околия и педседател на храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Костинброд.
Когато се отслужва освещаване на храм в престола, върху който ще се отслужва Св. Божествена Евхаристия се поставят и св. Мощи. Мощите, които бяха поставени в престола на църквата „Св. Въведение Богородично” бяха на св. мчк Трифон „Всеки храм е един малък спасителен кораб, който води човеците към Царството Божие“, каза в краткото си архиерейско слово Браницкия епископ Григорий, като подчерта трудностите, които съпътстват строителството на нов храм и благодатните ползи, които идват, когато все пак това благочестиво дело е завършено. Негово Светейшество Патриарх Неофит поздрави майката игумения монахиня Филотея и сестрите от светата обител за неуморния труд, който всекидневно полагат за благоустройството и разхубавяването на Св. Обител.


снимки: Мартин Митов, Софийска св. Митрополия


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.