12 октомври 2015 г.

И тази година Патриарх Неофит не иска подаръци за рождения си ден

Тази година Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне своя 70 годишен юбилей, както и миналата година така и тази той не желае подаръци. Патриарх Неофит призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на оказаната сметка, съобщават от отдел Връзки с обществеността при Св. Синод. Тази година събраните средствата ще бъдат употребени за закупуването на подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница „Шейново” (през настоящата година болницата навършва 80 години от основаването си), както и за подпомагане на прицърковните кухни за бедни в София.

Патриарх Неофит ще посрещне своя седемдесети рожден ден в Троянската св. Обител на 15-ти октомври, тогава Патриархът ще възглави Св. Литургия, която ще започне от 9:30 часа. След Литургията се очаква и да бъде отслужен благодарствен молебен. На юбилея на Патриарх Неофит се очаква да присъстват и български държавници. Сам Негово Светейшество е пожелал да посрещне юбилея си по-скромно и това да направи в Троянския манастир, където е станал монах.

Екипът на Блог Добротолюбие пожелава на Патриарх Неофит много здраве, радост и духовни сили, с които мъдро да ръководи още дълги години Българската православна църква.
На многая и благая лета, Светейши Владико!

Визитка
Патриарх Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манастир с името Неофит. През следващия месец става диригент на Софийския свещенически хор.  На 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата Левкийски и е назначен за втори викарий на софийския митрополит. След промените епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия, а след възстановяването на академията като Богословски факултет при Софийския университет „Свети Климент Охридски“ на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан. Заема поста до януари 1992 г., когато е назначен за главен секретар на Светия Синод.
На 27 март 1994 г. е избран, а от 3 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и червенски митрополит. През 2001 г. Петият църковно-народен събор взема решение да раздели Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит е титулуван русенски митрополит.
След кончината на Патриарх Максим, епископ Неофит бе избран за Български патриарх на  24 февруари 2013 г., когато на Патриаршеския избирателен църковен събор бе избран за патриарх на Българската православна църква с 90 гласа срещу 47 за Ловчанския митрополит Гавриил.

 Сметката, на която могат да се превеждат пари:
Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка: Св. Синод на БПЦ – БП; гр. София, ул. „Оборище“ № 4; ИН по ДДС BG 121294143; ЕИК по БУЛСТАТ 121294143; IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12; BIC UNCRBGSF – УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.