24 октомври 2015 г.

Международна конференция под патронажа на патриарх Неофит започва във В. Търново

Снимка: sever.bg
Научна конференция посветена на Второто българско царство и възобновяването на българската патриаршия ще се проведе във Велико Търново. Научаната конференция под наслов: "Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят" ще събере заедно учени от близо 10 страни. В периода 26-28-ми октомври в Институт "Конфуций" към ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", учените ще разискват и представят доклади, посветени на 830-годишнината от въстанието на Асен и Петър и 780-годишнината от възобновяването на Българската патриаршия.
Участниците в конференцията ще бъдат приветствани от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е избран за патрон на събитието.
Подобно събитие, посветено на тази част от българската история, не е организирано през последните 30 години, уверяват организаторите от Община Велико Търново и Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".
Предстои и публикуването на сборник, в който ще бъдат включени всички научни доклади, представени по време на конференцията. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.