3 ноември 2015 г.

Поставените условия и посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България

Преди по-малко от месец стана известно, че по покана на Българския патриарх Неофит и синодални митрополити на 7 ноември на официално  посещение в България ще пристигне Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей с придружаваща го делегация на Вселенската Патриаршия. Историческата визита ще продължи до 10 ноември – включително.
По програма на 8-ми ноември Архангелов ден Вселенският патриарх ще съслужи с нашите митрополити в Храм-паметникът „Св. Александър Невски“.
От 12.30 ч., същия ден патриарх Вартоломей ще се срещне с деца на загинали служители от системата на МВР в салон на Гранд хотел „София“. На 9 ноември ще му бъде присъдено почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ в Голямата зала на Българската академия на науките, като за същия ден са предвидени и среща с Президента Росен Плавналиев и Брифинг за представители на български и чуждестранни средства за масова информация в зала „София“ на Гранд хотел „София“. На 10 ноември Вселенският патриарх Вартоломей ще посети Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично“ и ще извърши молитвено възпоменание при гроба на патриарх Максим.
Според запознати това посещение на патриарх Вартоломей не е толкова мирно колкото е представено. Гръцкият сайт Romfea.gr споделя, че идването на Вселенския патриарх е предшествано от скандал, тъй като патриарх Вртоломей бе поканен от БАН, за да бъде награден с  докторска степен. Научавайки за поканата не Вселенския патриарх св. Синод на БПЦ се видя принуден официално да покани Вартоломей. Българската Православна Църква чрез патриарх Неофит покани предстоятеля на майката Църква да посети Държавата официално, за първи път след избирането на новия патриарх.
Вселенската Патриаршия се отзова позитивно на поканата, залагайки две изисквания, които желае незабавно да се разрешат, след посещение на Йерарх на БПЦ на Фенер, твърдят от Romfea. gr.
Патриарх Вартоломей е поискал две основни неща от Русенския митрополит Наум, който бе изпратен да занесе официалната покана.
Патриарх Вартоломей е поискал да се отстрани титлата на Адрианополския епископ, която притежава епископ  Евлогий, Игумен на Рилския манастир.
Според Фенер титлата не може да бъде носена от двама епископи, тъй като същата титла носи и йерарх на Вселенската Патриаршия. От Вселенска патриаршия настояват титлата да бъде отстранена от Българската църква.  Майката църква твърди, че желае да се отстранят и подобни титли, на който титуляри са йераси на Вселенската Патриаршия.
Второто условие на патриарх Вартоломей е било премахването от двора на Храма „Св. Георги Победоносец в Адрианопол (Одрин) паметника на Екзарх Антим I, който  през 1872 обявява автокефалноста на Българската Екзархия, без съгласието на Вселенската Патриаршия създавайки огромно напрежение и последвала седемдесетгодишна схизма.
При поставянето на паметника патриарх Вартоломей се възпротиви и нарече Екзарх Антим I схизматичен духовник, какъвто той не е. След вдигането на схизмата между Вселенска патриаршия и Българската църква през 1945 г. Тогава тогавашният Вселенски патриарх Вениамин
дава опрощение за всички „схисматици‘‘ както били наречени тогава Антим I и българските архиереи от Синода на Костантинопол
Това са двете изисквания, които е наредил Вселенския Патриарх, за да се запазят добрите отношения между двете църкви, твърдят от Romfea.gr.
Относно титлата на Адрианополския епископ Евлогий, клирици от Българската църква са коментирали пред гръцката медия, че „сваляне на титлата, на Адрианополския епископ, който е игумен на Рилския манастир, може да стане само ако той бъде избран за митрополит нещо, което той не желае. Епископ Евлогий е изпратил писмо до светия синод на БПЦ, в което изразява нежелание да става митрополит.
Относно паметника на Екзарх Антим I духовниците подчертават, че той  не е поставен от Българската Църква, а Вселенският Патриарх трябва да се обърне към хората и дружеството, които са го поставили.
Припомняме,че на 28-ми септември Вселенският патриарх Вартоломей се сдоби със свой паметник. Монументът бе издигнат пред сградата на  Богословската школа „Св. Троица” на о. Халки в Мраморно море, в пределите на Константинопол.
Паметникът  бе открит в присъствието на самия патриарх Вартоломей, митрополита на Деркон Апостол, митрополита на Бурса Елпидофор, архонти на Вселенска патриаршия, генералният консул на България в Истанбул и представители на българското правителство, а това предизвика широки коментари сред българските богословски среди.
Събитието по откриването на паметник на Вселенския патриарх Вартоломей се  състоя без предварително оповестяване в медиите, а снимките от откриването на монумента бяха разпространени в социалната мрежа Facebook. Така и не стана ясно дали Българският Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ са били уведомени за участието по поставянето на паметник от страна на българска делегация.
Дали посещението на Вселенския патриарх Вартоломей ще бъде мирно, както бе обявено, предстои да видим, но едно е ясно, че тепърва предстоят важни и тежки преговори и разговори по назряващи проблеми. 

По информация на: http://www.romfea.gr/


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.