16 януари 2016 г.

Руските светогорци отбелязаха настъпването на новата 2016 година по Юлиянския календар

На 1/14 януари братята от руския Свято-Пантелеймоновски манастир на Атон молитвено отбелязаха настъпването на юбилейната нова 2016 г. по Юлиянския календар, съобщава порталът «Русский Афон».
В поздравителното слово към братята и поклонниците в обителта 100-годишният игумен на манастира схиархимандрит Йеремия (Алехин) пожела на всички с настъпващата година мир, любов и преуспяване в молитвата. Своите думи той отправи и към всички руски православни. 

 „Пазете любовта, защото така ще привлечете милостта Божия към света и към всички хора.“


„Господ е казал на Своите ученици: обичайте се един друг". Така и аз, недостойният и в старост от грехове, ви казвам: да пребъдва любовта между вас. Без любов, смирение и дълготърпение няма спасение. Ние сме Христови ученици и сме призвани да пазим любовта. Защото, ако оскъднее любовта, ще дойдат нещастия. Днес любовта в света оскъдня. Хората станаха горди, самолюбиви, користолюбиви, плътолюбиви, немилосърдни. Където няма любов, там няма място за Христос. А където няма място за Христос, там няма място и за света. Но вие пазете любовта, за да привлечете милостта Божия към света и към всички хора“ - каза старецът-игумен.
Отец Йеремия също така отбеляза историческата важност на настъпващата година, доколкото тя е юбилейна, свързана със знаменателна дата в историята на Руската църква и Вселенското православие – 1000 години от началото на руското монашество на Атон.
„Тази година е особена за нашата обител – 1000 години тя извършва подвига на молитвата за своето отечество. В предверието на Новата година аз, недостойният ваш отец, ви призовавам, братя мои: стойте в подвига на любовта и молитвата, за да изпрати Господ Своята милост към земното ни отечество“ - каза схиархимандрит Йеремия. След края на Божествената литургия на 1/14 януари в руската светогорска обител беше отправено традиционно благодарение към Господа Бога за настъпването на Новата 2016 година. 

Превод: Ренета Трифонова
Източник: pravoslavie.ru

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.