22 януари 2016 г.

Първа среща на Вселенския патриарх с новия предстоятел на Църквата на Чехия и Словакия Ростислав

Днес започна срещата на предстоятелите на Поместните Православни църкви. Тя се провежда в Шамбези, Швейцария. Преди откриването на срещата Вселенският патриарх Вартоломей се срещна с архиепископ Ростислав, който е предстоятел на Църквата на Чешките земи и Словакия.  Според православни богослови срещата между двамата има символичен характер - чрез нея се демонстрира единство преди ключовата среща на Предстоятелите на православните църкви.
Изборът на архиепископ Ростислав за Предстоятел на Прешов и неговите критични нагласи към Вартоломей бяха един от проблемните въпроси, които затрудняваха провеждането на подготвителната конференция.

След като Руската, а след това и Българската църква поискаха от патриарх Вартоломей да признае избора на архиепископ Ростислав като условие за тяхното идване в Шамбези и участие в конференцията, Вселенската патриаршия съобщи, че след проведени разговори и изпълняване на определени условия потвърждава избора на Ростислав за Архиепископ на Чешките земи и Словакия.
От днес в Шамбези започва едноседмична подготвителна конференция на Предстоятелите на Поместните православни църкви, от която ще зависи дали и кога след 1200 години ще се проведе Великият събор на Православната църква.


Снимки: Amen.gr

Прочетете още:



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.