21 януари 2016 г.

Как честват Кръщение Господне в Антарктида



Тук е прието да се кръщават направо в океана от борда на надуваема гумена лодка сред плуващи наоколо пингвини. И да пеят Елици во Христа крестистеся, во Христа облекостеся", обикаляйки три пъти някой от красивите айсберги в залива Ардли.




Но ако е месец юли (когато е разгарът на арктическата зима) и заливът е покрит изцяло от леда, то за кръщението полярниците пробиват дупка в леда на близкото езеро Китеж. Това езеро осигурява прясна вода за всички нужди на полярната станция.

Именно натам, към питейното езеро Китеж, се насочва кръстният ход от храма „Св. Троица” в деня на Кръщението Господне. Там се извършва Великият водосвет. След това свещеникът и неговият помощник обхождат руската полярна станция Белингсхаузен, за да поръсят със светена вода всички нейни обитатели. Появява се водовоз и полярниците напълват светена вода в големи съдове във всички домове.

На празника на Кръщението в Антарктида купелът е на най-топлото място в станцията, а кръстът се хвърля в леда на Китеж.


Храм „Св. Троица” в Антарктида е подворие на Свето-Троице Сергиевата лавра. Църквата е построена с благословението на патриарх Алексий II (1929-2008) в памет на полярните изследователи, загинали на шестия континент. Осветена е през 2004 г. на празника Сретение Господне.


  

източник: http://journalpp.ru
превод от руски: Нели Иванова
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.