21 януари 2016 г.

Митрополитът на Керкира: "Изгубили сме духовната си ориентация"

На 19 януари Негово Високопреосвещенство  Нектарий, митрополит на Керкира, Паксос и Диапонтийските острови, оглави Божествената Литургия по повод храмовия празник на църквата „Свети Арсений“ в Левкими.
В словото си митрополит Нектарий каза, че вечният Архиерей е нашият Бог, Иисус Христос, Който с кръстната Си жертва ни е отворил пътя към благодатта и общението с Небесния ни Отец. Този благодатен път е последвал и Свети Арсений, митрополит на Керкира, преди 10 века.
Имал е свят живот и се оприличил на Великия Архиерей Христос. Предлагал е безкръвната Света Литургия, освещавайки човеците и вървейки по пътя към небесата.
По-нататък в словото си митрополит Нектарий каза още, че сме изгубили духовната си ориентация, напомняйки, че човекът е променил начина си на живот и от естественото състояние, в което разбира стойността на човешката личност, днес се хвали с обезценяването на тази личност.



Митрополитът зададе въпроса дали ако в по-старо време са горели мъртвите, днес сме щели да имаме благословията да намираме благодатните мощи на нашите светии.
Поради тази причина Светата ни Църква настоява да погребваме починалите - именно защото вярваме във Възкресението на мъртвите.
В заключение, митрополит Нектарий насочи вниманието на миряните към по-възрастните, като каза, че те са тези, които носят отговорността да учат по-младите, предавайки Светата Вяра в Христа, която и те на свой ред са наследили.



След края на Божествената Литургия беше извършена литания на светите мощи на Свети Арсений, която оглави митрополитът г-н Нектариос.




Превод: Асен Андонов
Източник: Romfea.gr
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.