10 януари 2016 г.

Богоявленските празници в Неврокопска епархия (обзор)

На 6 януари, Богоявление, в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Гоце Делчев бе отслужена празнична св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. В края на богослужението митрополит Серафим отслужи Велик богоявленски водосвет.
В 11:15 ч. с лития, предшествана от духовия военен оркестър на сухопътните войски в България, духовници и миряни се насочиха към река Градска, където множество желаещи очакваха да извадят кръста от ледените води.

Тази година кръстът бе изваден от 21-годишният Николай Лефтеров. Негово Високопреосвещенство благослови младежа и го дари със златен кръст по традиция наследена от приснопаметния митрополит Натанаил.
След освещаването на водните извори митрополит Серафим поръси със светена вода бойните знамена на офицерите и сержантите от запаса и резерва, войсковата част от Благоевград и началниците на Гранична полиция и Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”.
На 7 януари, деня в който почитаме светия Кръстител и Предтеча Йоан в с. Баня, Разложка духовна околия бе извършено обновление на храм „Св. Георги Победоносец”. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с иконом Янко Русков, архиерейски наместник на Разложка духовна околия и председател на църковното настоятелство, свещ. Георги Хаджигеоргиев и дяконите Никола Чопаков, Велизар Голев и Никола Златински.
В словото си след светата Литургия митрополит Серафим подчерта основополагащата роля на нашата свободна воля в обръщането ни към Бога и следването на Христа: „Бог иска ние с любов да отговорим на Неговата отеческа любов към нас и доброволно да пристъпим към Него като сами направим своя избор да вярваме в Него и да следваме Неговите заповеди“. Също така изтъкна живота и подвига на св. Йоан Кръстител, който е възпят от църковният химнописец като „утринна звезда, която предизвестява скорошния изгрев на Слънцето“ и след св. Богородица е най-почитан сред светиите. 
Високопреосвещеният архиерей честити празника, поздрави именниците и призова християните да бъдат единомислени и с едно сърце и едни уста да славят Бога. Той благодари на всички, които са се потрудили за обновяване на храм „Св. Георги” и благопожела „да обичаме Божия дом, да милеем за него и да имаме грижа за неговото благоукрасяване и опазване“.


Храм "Св. вмчк Георги Победоносец" с. Баня, Разложко




Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.