23 януари 2016 г.

Архиепископ Йероним: „Изживяваме проблемите и трагедията на бежанците“

Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним, който в момента се намира в Янена, говори пред Атинско-македонската новинарска агенция (АМНА) по повод тревогите и проблемите, свързани с миграцията и бежанските потоци, и особено за трагедиите, които ежедневно се случват в Егейско море. Предстоятелят на Гръцката църква смята, че това явление ще продължи години и спомена за планове и интереси, които подсилват явлението.

Същевременно изрази резерви по отношение на ролята на неправителствени организации, които участват в събитията с бежанците.
 „Борбата ни е голяма, отговорността ни е голяма и това довежда до безизходица за държавата ни, която трябва да се справя с икономическата криза, и докато се опитва да се справи с последиците й, идва и бежанският проблем, който отново ще ни върне назад. Защото е възможно всички тези хора, които идват към Европа, да останат тук, тъй като не продължават нагоре, не могат да слязат надолу, и най-накрая ще се закотвят в нашата родина, а резултатът ще е влошаване на кризата и повече трудности.
Темата за бежанските потоци и вълната от миграция на чужденци, които се забелязват в Гърция, е една трагедия. Проблемът е двустранен – имигранти и бежанци. .
Въпросът с бежанците е далеч по-трагичен, особено ако някой го преживее. Аз се опитах чрез „Апостоли“, хуманитарната организация към Архиепископията, да посетя тези места и да преживея този проблем, тази трагедия. За съжаление, това ще ни занимава и занапред, не само Гърция и региона на Средиземноморието, но и Европа, вероятно и целия свят.
Мисля си, че сме в началото на едно явление, което ще продължи поне 50 години, тъй като това не са само случайни събития, но и планирани“.
Архиепископ Йероним, отбелязвайки друго едно измерение на проблема, който самият той засегна с безспокойство, смята, че ще последват още събития, тъй като „съществува план, който има много корени“.
„От една страна стои геополитическият интерес за онова, което търсим в недрата на земята, но от друга стои още един голям проблем, на който не сме обърнали внимание, но други се занимават с него.
Eвропа остарява. Населението намалява. Тези, които се занимават със социалните проблеми, твърдят, че след 30 години населението ще е спаднало наполовина, било то защото хората не правят семейства, било то защото имат само по едно дете или въобще нямат деца. Има нужда от хора. Следователно и това е проблем, който е една от причините за преселението на тези хора.
Европа търси хора, за които според определени мнения се смята, че ще бъдат асимилирани и ще успеят да се превърнат в работна ръка, ще могат да помогнат за по-нататъшното развитие на Европа.
Гледната точка, която имам аз, както и други, която не е най-общоприетата от Църквата, е, че асимилацията няма да е лесна. Не е лесно мюсюлманите да бъдат асимилирани. Точно обратното – оказват влияние там, където отидат. Следователно мисля, че това е план, който се стреми към това, а именно да могат да нахлуят хора в Европа, докато на някои не им пука дали статуквото ще се промени политически или социално. Онова, което ги интересува, е как те самите ще могат да оцелеят.“
Архиепископът каза, че Гърция преживява трагичността на събитията и отбеляза, че на други страни им е безразлично; не търсят действителната причина, стояща зад имигрантите, но не търсят и отговорните за това състояние.
 „Нашата Гърция се справи по-добре от другите страни. И ако проследим причината тези хора да напускат своята родина, домовете си, оставяйки се на опасността да се удавят в Средиземно море, без въобще да знаят дали някога ще достигнат Европа, дали ще намерим кои в крайна сметка са виновни за това? Някои не ги интересува. Не търсят реалните причини. Ако тези хора не бяха бомбардирани, ако не бяха станали войни, защо им е да напускат родината си? Е, кои подписаха, кои решиха, кои бомбардираха? Кои са тези, които затварят границите, изхвърлят един народ на улицата и днес идват и казват „ще дойдат тези и ние ще изберем кои“.
Архиепископ Йероним разказа за личния си опит от бреговете на Егейско море и изрази съмнение по отношение на ролята на много НПО.
 „Гърците предлагаха и предлагат. От личния си опит от бреговете на Егейско море, на нашите плажове, казвам, че не вярвам, че тези, които показват интерес, са заинтересовани за онези хора, които се давят. Според мен 50% от всички тези НПО правят всичко друго, но не и да помагат“. 

В заключение Архиепископът каза, че живеем в епоха на преселения на народите и добави: „И друг път такива неща са се случвали. В Рим, в западната част от Византийската Империя, през 5 и 6 век отново е имало потоци от хора от Изтока, от Сирия, към онова, което днес наричаме Европа. Това се случва и днес. Следователно това ще е явление, което ще продължи дълги години и ще има сериозни последствия и с различни планове, зад които стоят лични интереси. Превръщаме се в свидетели на събитието“.
Превод: Асен Андонов
Източник: Romfea.gr 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.