14 юни 2015 г.

Беседа на йеромонах Николай Сахаров се състоя в Богословския факултет

В аулата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя беседа на йеромонах д-р Николай Сахаров, племенник на знаменития и известен духовен старец Софроний Сахаров. Беседата бе осъществена с помощта на фондация Покров Богородичен.
За духовната свобода, за молитвата и за измеренията на истинското покаяние в посланията на отец Софроний; за дара на прозорливостта и за плодоносното духовно наставничество – отец Николай  сподели от личния си опит на общуването си със стареца Софроний.
След беседата той отговори и на множеството въпроси от страна на множеството християни дошли да чуят думите му. На въпросът дали се мисли по канонизация на стареца Софроний, той отговори, че това зависи от хората, които всъщност провъзгласяват светиите – от Църквата в лицето на нейния народ. Сподели също и интересната история по запознаването на стареца Софроний с великия светец Силуан Атонски. От публиката се появи въпрос: как англиканите са посрещнали стареца Софроний. Отец Николай Сахаров отговори така: „Старецът Софроний беше добре известен на духовниците в Англия. Веднъж един тамошен духовник го видял и се почудил какъв е този духовник. Отишъл при своя епископ и го попитал: „Има едни хора с черни роби и дълги бради. Те сектанти ли са някакви? Призната ли троицата?” Епископът му отговорил: „Те не са сектанти, православни са. Те са измислили Троицата””.

Предстои отец Николай да изнесе беседи и във Велико Търново и в Русе.

Снимки: Биляна Гълъбова



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.