6 февруари 2016 г.

Александра Карамихалева: В новата наредба има някои проблемни моменти

"В новата наредба има някои проблемни моменти, като например неясни критерии за кандидатстване, за които работната група по европроектите при Св. Синод е обърнала внимание на съставителите, но тези бележки не са взети предвид", коментира за "Добротолюбие" Александра Карамихалева,  началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ. 
Повод да я потърсим за пояснение относно решението на Св. Синод бяха въпроси от страна на наши читатели, които питат какво налага забраната на Св. Синод за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Г-жа Карамихалева коментира още, че Св. Синод е забранил на своите поделения: митрополии, църкви и манастири да кандидатстват по Програмата  "от съображения, че в сегашния си вид наредбата крие редица рискове при кандидатстване". "Мярката на Св. Синод е временна,  до отстраняване нередностите в наредбата", уточни още тя.
Припомняме, че на вчерашното си заседание Светият Синод на БПЦ  разгледа Наредбата за прилагане на подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. и във връзка  с несъгласие с определени условия в новата Наредба бе прието решение да се забрани на всички поделения: митрополии, църкви, манастири и др. да кандидатстват с проекти по Програмата. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.