18 февруари 2016 г.

"Всеправославният събор: между геополитиката и църковността"

"Какъв е смисълът на Всеправославния събор, след като на него няма да бъдат дискутирани най-важните теми, които тревожат съвестта на православните християни? Каква е предисторията на неговото свикване и дали това е знак за завръщане към съборността след десетилетия на разделения и спорове? Възможно ли е Православната църква да заговори в един глас в днешния секуларен свят? Къде се намира Българската православна църква в споровете между Москва и Константинопол?" - това бяха част от въпросите, върху които се спряха богослови, общественици, журналисти и историци в семинара, който се състоя днес в Конферентната (овалната) зала на СУ "Св. Климент Охридски". Темата на семинара бе "Всеправославният събор: между геополитиката и църковността", а самият той бе разделен на четири модула. 

Първият дискусионен панел бе с тема "Всеправославният събор: история и настояще". Модератор бе доц. Момчил Методиев, който спомена, че всъщност пречките пред Събора са повече еклесиологични, отколкото догматични. Доц. Светослав Риболов изнесе доклад във втория модул на тема "Предизвикателствата пред Българската православна църква в контекста на отношенията с Вселенска патриаршия". В доклада той се спря както на древните патриаршии, така и по-конкретно на Вселенската патриаршия. Припомни и за отделянето на Сръбската, Българската и Румънската православна църква от Константинополската патриаршия. В дискусията се включи и доц. Павел Павлов, който говори за Събора и за това какви точки са повдигнати. Все пак Съборът се подготвя от почти 70 години и много от първоначалните въпроси са променени. 
Във втория панел говориха д-р Климент Христов, Горан Благоев и проф. Калин Янакиев. Климент Христов направи паралел с Новия завет и св. Писание. Той говори и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в България. Припомняме, че Константинополският патриарх дойде на мирно посещение в началото на ноември миналата година, но визитата му бе запомнена със скандал. "Създали са се манипулации на базата на неточности в скандала с Вселенския патриарх", каза д-р Христов. Думите му около визитата на патриарх Вартоломей предизвикаха възникването на спор между проф. Калин Янакиев и Горан Благоев. Включен бе въпросът за паметника на екзарх Антим I в двора на църквата "Св. Георги" в  Одрин. Мненията и тук бяха повече от едно. Горан Благоев спомена за отношенията на Вселенския патриарх Вартоломей във връзка с поставянето на паметника на екзарх Антим I. Проф. Калин Янакиев пък говори за отношенията на БПЦ и Вселенската патриаршия. 
Дискусията прерасна в словесен спор между лекторите, в който бяха засегнати както отношенията на Вселенска патриаршия с БПЦ, така и въпросите за вакъфските имоти и тяхното използване, както и това дали трябва по нашето Черноморие да има богослужение на гръцки език. Стана дума и за въпросите, които Вселенският патриарх повдигна в София. Още преди посещението му бяха ясни някои от точките, върху които той ще се спре: паметникът на Антим I в Одрин, титулите на някои от българските епископи и службата на гръцки по Черноморието. Такива въпроси не бяха реално повдигнати от страна на патриарх Вартоломей, но дискутиращите спореха по това те състоятелни ли са или не. 
В третия панел Тони Николов започна с доклад на тема: "Предизвикателствата пред Българската православна църква в контекста на отношенията с Московската патриаршия". В своя увод той говори за отношенията на Москва със София. Доц. Дилян Николчев се спря на руското влияние, като цитира думи на един руски архимандрит, който говори за автокефалността на БПЦ. Коментира също и срещата на Руския патриарх с папа Франциск. В този панел бе включено и отношението на БПЦ към Украйна, като Тони Николов припомни за писмото, което Патриарх Неофит изпрати на президента на Украйна Петро Порошенко. Тогава се появиха коментари, че писмото, което Св. Синод е изпратил, е продиктувано от Руската патриаршия. Сведенията за това бяха изнесени в предаването по БНТ "Вяра и общество", а седмица по-късно от Канцеларията на Св. Синод отрекоха писмото да е давано от външен източник. Така или иначе върху тази тема спряха вниманието си както Тони Николов, така и доц. Дилян Николчев. 
В семинара бяха повдигнати много въпроси и проблеми, на които не достигна време да се обърне достатъчно внимание. Дискутиращите засегнаха проблема с Македонската православна църква и нейната автокефалия, споменаха също досиетата на някои от българските архиереи, както и признаването и споменаването в богослужението на цар Симеон II. 
В четвъртия панел доц. Дилян Николчев, доц. Огнян Минчев, Тони Николов и проф. Калин Янакиев говориха за Православието и геополитиката. Дебатираха върху използването на православието за политически цели. Проф. Калин Янакиев говори за геополитиката на Вселенска патриаршия, която днес не може да оказва кой знае какво влияние. Той обаче обърна внимание повече на Московска патриаршия, която според него си позволява повече влияние с политика. 
Заключителни думи произнесе проф. Калин Янакиев. 
В дискусията на няколко пъти се включиха и зрителите. За жалост, семинарът не предизвика голям интерес от страна на студентите по богословие. 
Очаквайте подробен материал, в който с цитати ще бъдат включени изказванията за Всеправославния събор и политиките около него на всички участници в дискусията, организирана от списание "Християнство и култура" и Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Събитието проследи Ангел Карадаков

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.