20 февруари 2016 г.

За "Добротолюбие" и новото начало

Уважаеми читатели и приятели,
вече почти четири години ние от "Добротолюбие" споделяме с Вас нашата радост от срещата с Божието и светоотческото слово, както и нашата визия за света, Църквата и нещата, които ни заобикалят. За четири години ние имаме над 1400 публикации - новини, беседи, коментари, интервюта, както и мнения на различни духовници и православни богослови.
За мен като създател и инициатор на "Добротолюбие" тези четири години бяха повече от поддържане на един обикновен студентски блог. Чрез него аз и моите колеги успяхме да изразим това, което искахме да покажем - че Църквата не е група от застарели хора, нито пък е закостеняла и чака някой сам да влезе и да се просвети. 
През тези години направихме каквото можахме и то само и единствено за Слава Божия. За почти четири години "Добротолюбие" не само стана популярна младежка инициатива, а се обособи като самостоятелна и независима медия, в която всеки свободно може да каже своето мнение не само по църковните проблеми, ами по принцип за вярата. 
За близо четири години „Добротолюбие” се разви неимоверно; в инициативата се включиха хора с различни интереси, обединени от православната вяра и желанието Истината, проповядвана в Евангелието, да просвети и освободи повече хора. Често наши публикации бяха цитирани от големите новинарски агенции, а посещенията в блога постоянно се увеличаваха, докато достигнахме до около 1200-1400 посещения на ден.
Чарът на "Добротолюбие" е това, че екипът се е събрал за идеята и работи на доброволни начала. За мен лично „Добротолюбие” никога няма да е просто медия, православен блог или младежка инициатива. За мен, като създател и главен редактор, "Добротолюбие" е идея, която постоянно ще се развива, защото, когато обичаш доброто, не можеш да стоиш в застой. 
Именно затова пиша този текст - за да Ви запозная, уважаеми приятели, с новата ни инициатива и тези от Вас, които ни следят още от самото начало, ще знаят, че това е просто изкачване на още едно стъпало в развитието на идеята ни. 
От утре - Неделя на Митаря и Фарисея, "Добротолюбие" се премества на друг адрес. Блогът, който досега поддържахме, ще остане, както и всичко, публикувано на него. В новия сайт, който ще продължи да носи името на "Добротолюбие", ще може да виждате още повече неща, а иновативният и свеж вид ще Ви помогне по-добре да се ориентирате в потока от информация. 
Прерастването на "Добротолюбие" от блог в сайт и за самите нас означава много - не само, че се развиваме, но отговорността, която идва, е още по-голяма. Ние ще продължим да подготвяме публикациите си безвъзмездно и за слава Божия и ще се радваме, ако не друго, то поне да ни споменете във Вашата молитва към Бога, та Той да ни даде мъдрост, сили и възможности да носим светлината на света - това, за което сме призвани всички. 
Ще се радваме благодарение и на Вас, нашите читатели, да помогнем за разпространението на спасителното Слово Божие в страната ни. Благодаря и на целия екип - на всички, които участваха, и на тези, които сега участват в екипа на "Добротолюбие". Благодаря от цялото си сърце! Благодаря ви за неуморния труд, за безсънните нощи, за прекрасните публикации, за стойностните текстове, за професионалната редакция и най-вече за приятелството, с което ме дарихте. 
Бог ни даде нещо, което мнозина нямат. Благодаря Ви още веднъж! Благодаря Ви, че сте били и ще бъдете част от идеята "Добротолюбие"! 

Ангел Карадаков,
главен редактор на блог "Добротолюбие"
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.