19 октомври 2015 г.

В аулата на Софийския университет ще бъде представен филм за Св. Софроний Врачански

Утре от 18:30 часа в аулата на Софийския университет  „Св. Климент Охридски”, ще бъде представена първата прожекция на новия художествено-документален филм „Грешникът светец” за св. Софроний епископ Врачански. Филмът е с продължителност 65 минути и гарантира един непознат образ на св. Софроний като истински екшън герой на Българското Възраждане, спасил се от бесилото, разстрела и набиването на кол, за да създаде новобългарския език и първата книга на простонароден говор и да свърже в едно вярата, знанието и свободата. Кой е Софроний и защо го засенчва нашето незнание и забравата може да видите в  драматичния филм по „Житие и страдания грешнаго Софрония”. Филмът ще бъде представен и на международната сцена, като на 27-ми октомври от 19:00 ч. Ще бъде излъчен в ЦЕРН - Женева /Швейцария/.
На 1 ноември, пък ще бъде излъчен в рамките на Националните чествания за Деня на Народните будители в Музея за история на София от 12.00 ч. Режисьор, оператор, продуцент и монтажист на филма е Искрен Красимиров, а сценария е дело на Илиана Минковска - журналист от БНТ. Ролята на Св, Софроний еп. Врачански е изиграна от Филип Филипов. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.