16 февруари 2016 г.

Св. Синод: Достъпът до патриаршеската катедрала ще остане свободен за всички граждани


Съобщение от Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия до средствата за масова информация:

Във връзка с изнесените в медиите информации, че Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е обсъждало възможността за въвеждане на туристически такси, Светият Синод на БПЦ заявява следното:
Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществява от самия Свети Синод, като решения на Църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването им от Светия Синод. В този смисъл решенията на това конкретно Църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия Синод.
Светият Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
Такова предложение от страна на църковното настоятелство дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано. Достъпът до патриаршеската катедрала както досега, така и занапред ще остане свободен за всички граждани.
В настоятелството на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ участват уважавани миряни: господата Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев. Светият Синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма.
Светият Синод подчертава, че църквата „Свети Александър Невски“ е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен.

Главен секретар на Св. Синод архимандрит Герасим
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.