7 септември 2012 г.

РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

"Радвай се, всенепорочна палато на Царя на всички! Радвай се, вместилище на Бог-Слово, на Когото, заедно с Отца и Светия Дух, и на Тебе ­ Дъщеря на Отца, Майка на Сина, Невеста на Светия Дух ­ ние смъртните възнасяме слава и чест, во веки!"

Братя и сестри,

Днес е ден празничен, днес е ден на веселие. Нека празнува всяко Божие създание, да се весели вселената, защото се роди Майката на всинца ни. Дойдете всички, които обичате Божията Майка и се полюбувайте, повеселете се, порадвайте се с цялата Църква.
Дойдете и вие, които не вярвате, че светата отроковица е родила по свръхестествен начин. Дойдете всички човешки колена, дойдете... празнувайте.
Елате всички празниколюбци, елате и вижте с каква благодат ни сподоби Господ. Днес е денят, в който се роди тази, от която ще дойде спасението на света. Роди се девата Богородица Мария. Елате, вижте... да застанем с мир и да празнуваме. Да възхвалим Владичицата Богородица.

Преди осем дни отбелязахме началото на новата Църковна година. И първият празник, който празнува Църквата е Рождеството на Божията Майка. Това е първият празник, който празнуваме от тази Църковна година. Рождеството. 
Нека да видим как е станало това чудо Божие. В град Назаред живели праведните родители на Девата Йоаким и Ана, които светата Църква право нарича "богоотци".
Св. Йоаким произхождал от рода на Св. Цар и Пророк Давид, а света Ана - от рода на Аарон. Те били щедри и милостиви към всички, които прибягвали към тях. Но тези макар и милостиви хора имали голяма скръб - нямали деца. На един от големите еврейски празници Йоаким дошъл със свои роднини в Йерусалимския храм. Искал да принесе жертва на Бога, но бил върнат. Първосвещеникът му казал, че той не е достоен да принася на Бога дарове. Йоаким се натъжил дълбоко. Излязъл от храма, като се утешавал с мисълта за безбройните милости на Бога към израилския народ. 
По някое време скръбта му обаче станала толкова голяма, че не пожелал да се върне в къщи. Отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал той в молитва и строг пост 40 дни. Молел се усърдно Бог да се смили над него, да извърши чудо – да стане и той баща, както някога Авраам станал баща в дълбоки старини. 
Веднъж Ана работела в домашната си градина, видяла сред клоните на едно лаврово дърво гнездо с малки птиченца. Гледката на това щастливо гнездо я хвърлила в още по-голяма скръб.
- Само аз, Господи – казала тя със сълзи на очи, - съм мъртва и безжизнена. Цялата природа те прославя със своите плодове. Всички се радват на свои деца. Само аз съм бездетна като безводна пустиня... Господи, Господи! Ти си дарил на Сарра в старините й син. Чуй и мене. И аз ще Ти принеса роденото от мене в дар, за да бъде благословено в него Твоето милосърдие!
Ана вложила цялата си душа в тая молитва.
И ето – ангел Господен застанал пред нея и й казал:
- Ано, Ано, твоята молитва е чута. Твоите вопли преминаха облаците. Твоите сълзи капнаха пред Господа. Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречеш Мария. Това чудно събитие станало на 9 декември светата Православна църква чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила на света.
Като навършила три години, малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия Син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм. Тъй родителите й изпълнили обещанието си: предали своята единствена рожба в служба на Бога.
Братя и сестри,
Днес празнуваме и се радваме, тържествуваме и ликуваме, защото дойде, роди се Девата. Но трябва да споменем и факта, че Пресвета Богородица е зачената по напълно естествен начин. Тя се роди като обикновено човешко същество, за да стане истинско вместилище на невместимото.                                                                 Нека да се обърнем към Дева Богородица с думи изпълнени от синовна обич: Богородице, Дево, Радвай се, Благодатна Марие, Господ е с Тебе. Благословена си Ти между жените и благословен е плодът на Твоята утроба, защото си родила Спасителя на нашите души. Амин.






*Аудио записът е НЕпрофесионален. Извиняваме се ако откриете грешки.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.