8 септември 2012 г.

НЕДЕЛЯ ПРЕДИ ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА ЧЕСТНИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН


   
  "Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, 
та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен. 
Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, 
а за да бъде светът спасен чрез Него."
(Йоан 3:16-17).
     Братя и сестри,

    Вчера тържествено отбелязахме Рождеството на Пресвета Богородица. Днес честваме Неделя преди въздвижение на честния кръст. Само след броени дни ще отбележим  и Кръстовден. Вижте как премъдро Бог е наредил църковния календар. Само преди ден чествахме тази, от която въплатилото се Слово дойде, за да спаси човека. И само няколко дни след този презник е отредено да празнуваме Кръста Господен. Да празнуваме светата жертва или по точно празнуваме светото дърво, чрез което Христос Господ спаси човека. Спаси го с разпъването Си на кръста, та така той да стане от обикновено дърво, в дърво животворящо, дърво свято, дърво напоено с честната кръв на Господа Иисуса Христа. 


    За честния кръст Св. Йоан Златоуст казва: "Какво ли не е направил кръстът? Той е глава на нашето спасение и причина за безброй блага. Чрез него ние, които преди бяхме безславни и отхвърлени, сега сме приети в числото на синовете; чрез него ние, които преди се покланяхме на дървета и камъни, сега познаваме Създателя на всичко, не тънем в заблуда, а знаем истината. Чрез него ние, бившите роби на греха, сме въведени в свободата на праведността; чрез него, най-после, земята стана небе. Кръстът ни освободи от заблудите, доведе ни при истината, измъкна ни от бездната на порока и ни възвиси на самия връх на добродетелта. Той изтреби бесовската заблуда, устрои примирението между Бога и хората, унищожи лъжата."
   Св. Кирил Йерусалимски също говори за кръста, той казва: "Като претърпя Разпятието, Спасителят примири с кръвта Си на кръста небесното и земното (Кол.1:20). Тъй като хората бяха врагове на Бога поради греха, Той отреди смърт за грешниците. И ето Божията премъдрост: Той запази истината на отреденото, но прояви и силата на човеколюбието. Христос възнесе "нашите грехове на дървото, та, като умрем за греховете, да живеем за правдата: "чрез Неговата рана се изцерихте" (1 Петр.2:24). Умрелият за нас не беше обикновен човек, не беше просто Ангел, а беше Сам Бог в плът. Беззаконието на грешниците не бе толкова силно, колкото бе силна правдата на Умрелия за тях. Не бе толкова голям грехът ни, колкото бе голяма правдата на Положилия душата Си за нас. Той положи душата Си тогава, когато пожела и пак когато пожела, я прие. Искаш ли да разбереш, че Той не умря насилствено и че не против волята Си предаде дух? Той извика към Отца:"Отче! В Твоите ръце предавам духа Си" (Лук. 23:46). Предавам, за да мога пак да го приема: "А Иисус, като извика пак с висок глас, изпусна дух" (Мат. 27:50), но не за дълго, защото скоро отново възкръсна от мъртвите."
     В едно от църковните песнопения,които Църквата използва се казва за кръста следното: "Кръстът хранител на цялата вселена, кръстът красота църковна... кръстът утверждение на верните, кръстът за ангелите слава, а за демоните язва."

Братя и сестри,

   Като видяхме какви думи употребяват св. Отци за Кръста нека вече не се срамуваме от него, защото той е достоен знак, който да почитаме, знак на нашето спасение. Нека през целия си живот да носим кръста Христов не като товар, а като венец, защото чрез него бе извършено всичко, което бе нужно. Нека често да използваме кръста Господен, по-често да се прекръстваме, да прекръстваме и домовете си. Защото кръста е знакът на спасението ни, спасение от греха и от страстите световни. Кръстът още е знак и на общата ни свобода, и велико милосърдие изляно от Владиката Христа. 
    Нека прекръствайки се винаги да си спомняме и за великото спасително дело. Нека правилно да се научим да се прекръстваме, защото мнозина от нас не знаят. А на неправилното прекръстване се радват единствено бесовете. Прекръстването бива с три пръста символизиращо светата Троица и с два присвити символизиращо двете естества на Господ Иисус Христос като Бог и като Човек. 
    А как трябва да се прекръстване ще питат някой? Прекръстването започва от челото, та Бог да ни даде просветление на ума и осветляване на нашите мисли. На гърдите - за да освети сърцето и облагороди чувствата; на раменете - за да укрепи телесните ни сили и да призовем благословение върху делата на ръцете ни.
 Нека вече знаейки какво символизира кръстът да не грешим при прекръстването, а правилно като истински християни да славим Христа Бога. Амин.






*Аудио записът е НЕпрофесионален. Извиняваме се ако откриете грешки.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.