28 юни 2013 г.

На 29 юни е Петровден - ден на християнската проповед

На 29 юни Църквата чества паметта на великите и първовърховни апостоли Петър и Павел. Големи проповедници на Словото Господне се явяват великите апостоли, които църквата нарича още и  първопрестолници и вселенски учители, защото те били едни от най-големите проповедници на Словото. И двамата са написали слова - послания до различни християни живеещи в района на древния близък изток. За тези послания може да прочетете повече в книгата "Деяния на светите Апостоли". Посланията на тези боговдъхновени мъже можете да прочетете в Библията, те се намират след книгата "Деяния на светите Апостоли".
Църквата вижда в лицето на двамата велики апостоли образ на едни хора отдалечили се от Бога, но след време покаяли се и върнали се в спасителното лоно. Но, за да не се увличаме в многословие нека да проследим на кратко живота и на двамата велики мъже.


Живот и дейност на св. Ап. Петър
Свети апостол Петър бил неук и беден рибар от град Капернаум. Той е брат на св. Андрей наречен още Първозвани. Еврейското име на апостол Петър е Симон, а новото му име му дава Христос като го нарича "камък", което и означава Петър от гръцки език. Петър бил много ревностен във вярата си в Христос, и когато Христос попитъл, за кого го мислят, Петър веднага отговорил за Сина на Живия Бог.
Както и другите апостоли така и Петър следвал неотлъчно Спасителя в неговото спасително дело. Следвал го до деня на Възнесението Спасово. Ап. Петър е известен още и с това, че при залавянето на Христос Петър се отрекъл три пъти от Него, но след това горчиво се разкаял и бил прието отново в лоното Христово, заради своето смирение и покаяние.
След Петдесетница и слизането на Св. Дух над апостолите ап. Петър държи знаменита проповед - първата проповядваща вече и за Христа. Той проповядвал и извършил много чудеса в Палестина, Мала Азия, Гърция и много други страни и области на древния свят. 
По времето на римския император Нерон отива в Рим, където бива и осъден на разпъване на кръст, но заради своето смирение пожелава кръста да бъде обърнат с главата на долу около 67 година сл. Хр. Св. Ап. Петър пише общо две съборни послания до всички християни.

Живот и дейност на св. Ап. Павел
Името му идва от латински език и означава - "малък". По рождение името му е Савел, не е от кръга на Христовите апостоли.
Ап. Павел е роден в Израел, бил фарисей и бил възпитан в духа на консервативния юдеизъм, силно участвал в първите гонения на християните както и в убийството на св. първомъченик архидякон Стефан.
В резултат на необикновено видение по Божи промисъл някогашният гонител се обръща и става ревностен пазител и проповедник на драгоценната Христова вяра. Повече за това видение може да прочетете в книгата "Деяния на светите апостоли". Ап. Павел проповядвал в много страни сред, които и Антиохия, Киликия, Кипър, Галатия, Ефес, Македония и дори и Испания, заради тази си проповед е наречен и апостол на езичниците. Около 67 година заедно със Св. Ап. Петър е окован и изпратен в Рим на съд. Загинал е мъченически същата година.
От него може да прочетете 14 послания до новопокръстени във вярата християни, в които той разяснява Христовото слово и ценности, както и правилата на Църковният  християнски живот.

Така на кратко се запознахме със житията, с живота и делото на великите мъже на Църквата почитани още от първи век. Нека благочестно и благолепно да посрещнем техния празник, празник на проповедта. По молитвите на първовърховните апостили Господ Иисусс Христос да ни помилва. Амин.








Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.