15 юни 2013 г.

ПОУЧЕНИЕ ЗА ТРЕТО БЛАЖЕНСТВО

ПОУЧЕНИЕ ЗА ТРЕТО БЛАЖЕНСТВО

„Блажени кротките, защото те ще наследят земята.“

Братя и сестри,

В това блаженство е изразена истината, че които желаят блажения живот, трябва да бъдат кротки.
Като съзнава своите наравствени недостатъци и като скърби за  тях, християнинат от ли4ен опит се научава да разбира слабостите и на другите хора: тои не се дразни от тези слабости и съкрушаваики се за собствените си грехове, не дразни и другите.
Такъв човек става кротък, т.е. изкачва се на третото стапало, което го доближава до нравственото съвршенство.
Кротките хора иматтихо разположение на духа: сремят се да не раздразнят другите с нещо или те самите да се раздразнят от нещо. Християнската кротост изисква да не роптаем не само против Бога, но и против хората, когато става нещо против нашите желания, да нв се предаваме на гняв. Да не се превъзнасяме. Кротостта на християнина се проявава особено в търпеливо понасяне обидите, които му се причиняват от други. Тя обаче не е природна слабост на характера , не е  нехаиствокъм законите права на човека, не е страхливост, а своиство имено противоположно на греха, прежъзнасянето и отмътителността. Пример на смирение и кротост е сам Госпот Иисус Христос призоваваики при Себе си всички отрудении обременени,тои казва вземете моето иго върху си и се полу4ете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покои за душите си (мат.11:29)
Целият земен жижот на Христа е бил проникнат от наи-дълбоко смирение и дивна кротост.



Братя и сестри,

Господ обещава на кротките, че те ще наследят земята. Кротоста има поразяваща сила. Тя привлича сърцата на хората, обезсилва противниците, враговете прави приатели. За пример на такова влияние на кротоста мога да слъжат пържите християни, подхвърляни на яростни преследвания от езичниците, но със силата на своето незлобие  покорили ези4еския свят . Тъи че тожа обещание на Спасителя относно Неговите последователи се бъдат изтребени от яроста на езичените. наследили земятам,вселената, която по-рано владеели езичниците. Тезиезичници под влиание на кротоста и незлобието на христианите сами ставали християни.
Относно християните изобщо и за всекиго поотделно това обещание на Спасителя има и друго, по-високо значение, а имено че кротките християни ще получат ..благост в земята ба живите”

(псал.2613,т.е. ще получад блаженство в царството на славата „амин”
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.