21 юли 2013 г.

Животът на един отшелник

"Бог се отвращава от него, чедо"

 Веднъж с отец Атанасий ни разказа това, което е чул от отец Атиноген, епископ Петърски.
"В тази страна имаше стълпник. Идващите при него стояха долу, като разговаряха, защото нямаше стълба. Ако някой брат му кажел: "Желая да ти открия помислите си", той кротко отговарял: "Влез в кувуклията" и сам слизал в другото отделение на стълба. Така те могли да беседват един с друг: стълпинкът - отгоре, а братът от долу, и никой от стоящите отвън не чувал разговора им."
С думите на отец Атиноген отец Атанасий ни разказа за същия този стълпник следното.
"Двама пастири, обичащи се един друг, много години ходили всякога заедно при стълпника. Веднъж единият дошъл тайно от другия. Дълго тропал на вратата, но старецът не искал да му отвори. Омръзнало му и той си тръгнал. По обратния път го срещнал приятелят му, също отиващ при стълпника. Той го уговорил да се върне с него, за да пристигнат заедно при стареца. Почукали. Старецът отговорил за влезе само вторият. Влизайки, той започнал да моли стареца да позволи да влезе и неговият приятел. Но старецът казал, че не може да го приеме. На настоятелните и дълги молби накрая той отговорил: Бог се отвращава от него, чедо, и аз не мога да го приема" върнали се вкъщи и първият след два дни починал."


из "Духовни полета"
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.