11 септември 2013 г.

Бъди страж на своето сърце...

 Тръгнах заедно с приятеля Софроний за гр. Александрия. Тук в лаврата Октодекат намерихме старец с големи добродетели, родом египтянин. Попитах го:
- Дай ни съвет, отче, как да живеем заедно, тъй като софистът има намерение да се отрече от света!
- Добро е делото, чедо - отговори старецът, - което желаеш - да се отречеш от света и да спасиш душата си. Пребивавайте в килията, в която поискате да живеете, трезвено, мълчаливо и в непрестанна молитва, и аз се надявам на Бога, чедо, че Той ще ви изпраща вразумление и ще просвети вашия ум.
- Ако желаете спасение, - подхвана отново той - избягвайте общение с хората. Сега ние непрестанно хлопаме по всички врати, обхождаме градове и страни, където можем да намерим храна за сребролюбието  или тщеславието и да изпълним душата си със суетност.

- И така, да бягаме от света, чеда - каза още веднъж, - защото времето е близко.
- Уви, колко много би трябвало да плачем и се разкайваме за това, за което сега не желаем да се каем - също каза той.
- Когато ни превъзнасят с похвали, ние не умеем да се смиряваме, както и обратно - не можем да понасяме укори. Първото подхранва в нас славолюбие, а второто ни причинява скръб. А където има скръб и тщеславие, там няма нищо добро.
- Великите и дивни отци са пасли мнозина. А аз, недостойният, и една овца не мога да напаса; напротив, самият аз съм подхвърлен на нападение от зверовете.
- Задача на демоните е да хвърлят душата ни в грях и след това да я доведат до отчаяние, за да успеят окончателно да я погубят. Те непрестанно й внушават: "Кога ще умре, и кога ще загине името му?" (Пс. 40:6). Но ако душата бодърства, самата тя ще вика срещу тях: "Няма да умра, но ще живея и ще разгласям делата Господни"(Пс. 117:17). Демоните обаче са безсрамни и отново се устремяват срещу душата, като й внушават: "Отлети на вашата планина като птица" (Пс. 10:1). На това ние трябва да сме готови да отговорим: "Само Той е моя твърдиня, мое спасение, мое прибежище, няма да се поколебая" (Пс. 61:7).
- Бъди страж на своето сърце - каза в заключение старецът - за да не влезе някой чужд с думите: "Наш ли си, или от нашите неприятели?" (Иис. Нав. 5:13).


Бележка. Думите на стареца показват, колко задълбочено подвижниците изучавали Св. Писание и особено книга Псалтир.

из "Духовни полета"

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.