19 април 2014 г.

"Честит Великден" или "Христос Воскресе".

Великденските празници вече настъпват. По витрини, билбордове и всякакъв вид плакати и флаери срещаме надписи: "Честит Великден", "Весели Великденски празници". По телевизията рекламите вървят за промоция на агнешко, пилешко, телешко, свинско, заешко и прочие всякакво месце, сиренце и кашкавалче. По телевизиите ни заливат и с това как и колко дълго се боядисват яйцата, как се правят козунаци, кексове и торти, а само от нас зависи дали в тях ще сложил локум, стафиди или орехи. Изобщо всичко е чудесно! Но има едно нещо, което убягва от цялата тая ненормална, недуховна и изкуствена еуфория. Убягва Христос! Да, Него наистина Го няма, няма Го в мислите ни, в делата ни, в домовете ни дори в подготовката за празника на празниците. Няма Го!
Изчезнал Е от сърцата ни, а това е най-страшното. Отиваме на Църква и чакаме службата да премине с отегчение. Палят се свещи, докато душите почерняват и светостта на празника се губи, като в мъглата на тамяна. Ние се губим. Губим се без вярата си, губим се без Спасителя си и Бога си. Оправдаваме се, че Той ни е изоставал, а истината е, че ние сме се отдалечили от Него.

Къде е Той? Тук? На небето? В нас? Отговорът на този въпрос е на всякъде. Христос е там, където са събраните в Негово име. Но как да се поздравяваме на Пасха? Най-подходящото и най-редното поздравяване е "Христос Воскресе", а истинският отговор е "Воистину Воскресе". Това е поздрава, с който се поздравяват хората посрещащи Празника на Празниците - Пасха, а останалите, останалите посрещат не Христос, а агнето в тепсия, козунака с мляко и кекса със стъфиди или локум или там с каквото го предпочитат. Забележете само колко от хората няма и дори да се сетят за Христос на Възкресение Христово. Колко от тях ще се кръшкат с яйца и ще мезят с агнешко без да имат повода, който всъщност ги събира. 
Нека помним истинския празник, нека се учим от Бога и да честваме Този, Който наистина пострада за нас. Нека на Пасха да се поздравим с "Христос Воскресе", а не с "Честит Великден". Нека, не подменяме празника, та да се получа така да честваме Възкресение без Възкръснал.

Автор: Ангел Карадаков

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.