15 април 2014 г.

Страстна седмица - Велика Сряда.

На Велика Сряда Църквата ни подканя да съсредоточим вниманието си върху два образа - грешната жена, която помаза с миро главата на Христос преди страданията Му (Мат. 26:6-13) и Юда, ученикът, който предаде Христа. Жената признала Христос за Бог и ученикът, който предаде своя Учител. Тя бе освободена, а другият бе поробен. Тези два образа ни представят проблемите свързани със свободата, греха, ада и покаянието. Разкаянието на блудницата контрастира с трагичното падения на избрания ученик. Триодът ясно ни показва, че Юда загива не защото предава своя Учител, но вече паднал в греха на предателството, той отказва да възприеме възможността за опрощение. Когато осъждаме действията на Юда, не бива да го правим със злоба, но с ясното съзнание за нашата собствена вина. И така трябва да разбираме всички пасажи от Триода, които са привидно насочени срещу иудеите. Когато в Триода се говори за тези, които се отрекоха от Христос и Го предадоха на смърт, трябва да знаем, че тези думи се отнасят не само към онези хора, но и към самите нас, защото не предадохме ли Христа много пъти в сърцата си и не Го ли разпнахме отново?
„Съгреших повече от блудницата, която, като узна где си, купи миро, смело дойде да помаже нозете Ти, Христе мой, Владико и Боже мой. Както нея, дошла от сърце, не си отблъснал, тъй не се гнуси и от мене, Слове, но дай ми нозете Си да ги държа и целувам, и с потоци сълзи като с многоценно миро дръзновено да ги помажа. Умий ме с моите сълзи, очисти ме с тях, Слове. Прости и моите прегрешения и прошка ми дай.“ Грешницата донесе миро, а ученикът се споразумя с грешниците. Тя се възрадва да излее това, което ѝ бе много скъпо, а той побърза да продаде този, който е над всяка цена. Тя призна Христа като Спасител, а той се отдели от своя Учител. Тя бе освободена, а той стана роб на врага. Печална бе липсата му на любов. Велико бе нейното покаяние. Дай и на мен такова покаяние, Спасителю, който пострада за нас, и ни спаси! Амин.

Превод от Английски: Божин Дончев
Източник:http://lent.goarch.org/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.