27 октомври 2014 г.

Водосвет в параклис "Св. Вмчк Димитър Солунски" - гр. Петрич

На Димитровден по вече установена традиция в параклис "Св. Вмчк Димитър Солунски" - гр. Петрич, бе извършен тържествен водосвет. Водоосвещението извърши иконом Ангел Кочев - архиерейски наместник на Петричка Духовна Околия. Дворът на параклиса бе изпълнен с десетки богомолци дошли да уважат празника и в едноименния храм. Песнопенията на водосвета бяха изпяти от мъжката част при смесения хор при Катедралния Храм "Св. Успение Богородично". След водосвета иконом Ангел Кочев се обърна към дошлите миряни с пожелание дълги години да се събират на празника и под покрова на светеца от Солун. На неговите молитви да се уповават и винаги да прибягват към него в молитвен зов.
Храмът - параклис "Св. Вмчк  Димитър Солунски" се намира в подножието на планина Беласица, на 500 м. от кв. Дълбошница, гр. Петрич. Има два обекта - местността "Кирната" и  "Аязмото" или наричано още "жълтата вода", те бележат обширно пространство в религиозното съзнание на християните от Петрич. Тези две места подсказват за съществуването на стар манастир. 
Една част от стария храм "Св. Димитър" е възстановена през 2009 г., в близост до храма са съществували пещ за хляб и фабрика за керемиди, които през 18-19 в., са изнасяли в съседна Гърция.
Аязмото "Св. Димитър" е разположено на 50-60 м., източно от храма "Св. Вмчк Георги Победоносец". Смята се, че "жълтата вода", която извира от Аязмото е лековита за чернодробни и очни заболявания. Мнозина християни от Петрич редовно посещават това свято място и мнозина са получили изцеление.

Снимки: Красимир Петров



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.