4 май 2015 г.

Отбелязване на 112 години от смъртта на Гоце Делчев

Днес се навършват 112 години от смъртта  на българския революционер Гоце (Георги) Делчев. На този ден той пада убит след тежко сражение между неговата чета и османска потеря. В Благоевград се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на бореца за свобода. Неврокопският митрополит Серафим също взе участие в отбелязването на 112 години от смъртта на Георги (Гоце) Делчев. Той положи цветя пред паметника на революционера в града, който е и престолен град за Неврокопската епархия - Гоце Делчев. Венци и цветя положиха и ръководството на Община Гоце Делчев, представители на политически партии, учебни заведения, други институции и организации. 


Биография

Гоце Делчев е роден през 1872 г. в гр. Кукуш, син на родолюбиви българи, трето от девет деца. Врича живота си за освобождението на българите от Македония и Одринско. Ръководител и идеолог на Вътрешната Македоноодринска революционна организация (ВМОРО). Наричан не без основание "Апостолът на Македония," заради своята всеотдайност, честност, остър ум и неустоима харизма. Убит на 4 май 1903 г. в неравно сражение с турска потеря, уви, без да доживее подготвяното въстание.

На 4 февруари 1872 в Кукуш в семейството на Никола и Султана Делчеви се ражда Гоце Делчев. Бъдещият революционер завършва българско униатско начално училище, а след това българска екзархийска прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов. През 1891 година постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен само месец преди дипломирането му. В резултат той решава да се бори за свободата на Македония, като за изграждането на революционна организация смята да използва вече изградената образователна мрежа на Българската екзархия. 
Като главен ревизор на четите Гоце Делчев предприема няколко обиколки из Македония, Одринска Тракия и Родопите. През зимата на 1900 година той пребивава известно време в Бургас. Там основава в двора на Минковия хан фабрика за бомби, чийто динамит е използван и при Солунските атентати. 
През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста — на железопътната линия Солун — Одрин. В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит.

По информация на Неврокопска св. Митрополия
Снимки: Вестник Струма
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.