27 май 2015 г.

Родители с петиция против йогата в българското училище


Родители организираха петиция в интернет, която е адресирана до министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Родителите са възмутени от пропагандата на йога ученията и йога практиките в текстовете за матурата по български език и литература за 12 клас (2014-2015 уч. г.), която  бе проведена на 20 май. Родителите казват още: "Един зрелостен изпит бележи учениците за цял живот – той остава в тяхната памет като изява на зрелостта им, оценява постигнатото от тях до този момент и в много голяма степен определя бъдещето им.
Затова зрелостният изпит сам по себе си е значимо изпитание за всеки млад човек. А Вашето ведомство натовари още повече учениците и постави множество деца в конфликт със собствената им съвест - на изпита по БЕЛ да не желаят да пишат и отговарят на въпросите от теста върху учението за йога, но да са принудени да го направят. Дали при тези обстоятелства са успели да дадат резултатите, на които са способни? И как ще им се отрази това в психически и морален план – неща, които трябва да интересуват не само нас като родители?..."
Припомняме ви, че екипът на Блог Добротолюбие се натъкна на вид религиозна пропаганда в текстове от матурата по Български език и литература. Студенти от Богословския факултет излязаха и с отворено писмо до министъра на Образованието и културата. Писмото бе копирано и до Св. Синод на БПЦ-БП.
Всеки може да подкрепи петицията като израз на своята съпричастност към съхраняването и развиването на здравите духовни традиции на българското образование и национална култура. Следва обществото ни да реагира и с оглед на това - в бъдеще да не бъде допускано залагане в матурите на тенденциозни материали, които предизвикват по отрицателен начин личната съвест на учениците или създават обществено напрежение.

Петицията може да подпишете тук.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.