29 октомври 2015 г.

Духовни тържества в Неврокопска епархия (хроника)

От 24 до 26 октомври 2015 г. в Неврокопска епархия гостуваха група поклонници от съседна Гърция, водени от известния мисионер на Еладската православна църква и протосингел на митрополията на Арнея, Йерисо и Света Гора архимандрит Хризостом Майдонис. През последните години се утвърди традицията за определени празници и събития младежите, посещаващи фолклорните школи и неделните училища, организирани към двете митрополии, да си гостуват и да представят богати фолклорни програми.

На 24 октомври по случай годишнината от освобождението на гр. Разлог и околността от турско робство Неврокопският митрополит Серафим отслужи света Литургия в храм „Св. Благовещение“, гр. Разлог. В края на богослужението бе отслужена заупокойна молитва в памет на всички, които саможертвено са отдали живота си за свободата.
За празника на града митрополит Серафим освети реконструираната и реставрирана камбанария на храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Тя е уникална с това, че е изградена изцяло от дърво и няма сведения за запазена друга такава в България.
Негово Високопреосвещенство поздрави обществеността на гр. Разлог и благодари на общинското ръководство и на дирекция „Вероизповедания“ за оказаната активна подкрепа и финансова помощ, благодарение на които старинната камбанария отново придоби своя автентичен вид.
Вечерта на същия ден по случай предстоящия празник Димитровден младежите от Гърция, съвместно с танцовата формация „Неврокопчанки“, изнесоха фолклорна програма пред църквата „Успение Богородично“, гр. Гоце Делчев.
На 25 октомври (неделя) гръцките гости присъстваха на светата Литургия в манастир „Св. Вмчк Георги Победоносец“, гр. Хаджидимово. Следобяд се отправиха към възрожденската църква „Св. Димитър“, село Тешево, в която се съхраняват уникални стенописи, дело на зографската фамилия Минови. Празничната вечерня в чест на св. Вмчк Димитър бе оглавена от Неврокопски митрополит Серафим, с когото съслужиха архимандрит Хризостом Майдонис и йеромонах Теофил, игумен на Хаджидимовския манастир. В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит приветства богомолците за празника и изтъкна подвига на св. великомъченик Димитър и неговия пример за днешните християни. След вечерното богослужение на площада на селото бе представена богата фолклорна програма с участието на младежите от Гърция, фолклорните школи към Неврокопска св. митрополия и танцовата формация „Неврокопчанки“.
По време на тридневното си гостуване в Неврокопска епархия гръцката поклонническа група, съставена от духовни чеда на архимандрит Хризостом и водена от него, посетиха и се поклониха на светините в Роженския и Хаджидимовския манастир, както и в градовете Благоевград, Банско, Разлог и Гоце Делчев.
На 26 октомври, Димитровден, Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим оглави божествената света Литургия в с. Ляски, Гоцеделчевска духовна околия. В края на богослужението бе отслужен водосвет и раздаден курбан за благословение на вярващия народ.






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.