22 ноември 2015 г.

От 2016-та ще честваме св. 23-ма Доростолски мъченици

Св. Синод е взел решение от следващата календарна година  в третата неделя след Петдесетница да се чества паметта на Доростолските мъченициТова съобщи протосингелът на Доростолската митрополия иконом Добри Чаков след Св. Литургията в петък, която бе оглавявана от Доростолския митрополит Амвросий по повод празника на Св. Дасий Доростолски.
В Св. Литургия се включиха и митрополитът на Тулча Висарион, духовници от България и Румъния, а молитвено взеха участие монашестващи от северната ни съседка и много миряни.
Днес в Доростолска епархия се съхраняват мощи на Свети Дасий Доростолски, който е един от 23-мата християнски мъченици от Силистра. Изповядвайки християнството, отказал да участва в езически празненства в града. Затова бил подложен на мъчения и посечен на 20 ноември 302 година, когато пак е бил петъчен ден.
През 2016-та паметта на Светиите ще се чества на 10 юли, когато се пада трета неделя след Петдесетница.
В църковния ни календар за 2016-та година, обаче светиите не са вписани. Освен това в новото календарче има не една грешки, например вместо 5-та Неделя на Великия пост - Преп. Мария Египетска, в новото календарче пише: 5-та неделя след Великия пост - Преп. Мария Египетска
Проблемите в списването на църковния календар на БПЦ не са от вчера. За тази година например светец като Св. Силуан Атонски не беше вписан, а пък паметта на Св. Порфирий Кавсокаливит, който бе канонизиран тази година, се честваше 14 дни по-рано.


По информация на paralel44.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.