20 ноември 2015 г.

Знеполски епископ Арсений: Бог да пази децата

По повод Деня на христиняската младеж разговаряме със Знеполския епископ Арсений, Викарий на Пловдивския митрополит за децата, вярата и новите инициативи, които е подела Пловдивска митрополия за проповядването на Словото Божие сред децата. 

Ваше Преосвещенство, как се роди идеята за създаването на този конкурс?

- Идеята за създаването на конкурса, посветен на Въведение Богородично, е на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, с чието благословение се осъществи за втора поредна година - с помощта на „Културно-просветния отдел” при Пловдивската митрополия, ръководен от г-жа Недка Чолакова и със съдействието на много млади ентусиасти.


Колко деца тази година се включиха в него?

- Участниците в конкурса бяха 260 деца - предимно от Пловдивска епархия, и много деца от различни градове на страната - от Петрич, Сливен, Бургас, Горна Оряховица, което показва, че от епархийски, той се разгърна в национален.

Коя от всичките творби Ви впечатли най-много?

- Всички творби са впечатлителни, съдържателни и тематични, а всички творци са изключително талантливи и са номер едно. В сайта на Пловдивска митрополия - Раздел „Епархия” в подменю „Децата на Пловдивска епархия”, ще бъдат публикувани творбите на участниците, за да могат всички желаещи да ги прочетат и да се уверят в таланта на нашите деца.

Какво послание трябва да носи Църквата днес към младите хора?

- Посланието, което носи, съхранява и свято пази е едно, единствено и вечно, и то е Посланието на Спасителя, Светото Евангелие. Именно Книгата на живота, която трябва да се чете с живота - както казва св. Игнатий Брянчанинов, е послание за всички човеци и за всички времена. Христовото слово е посланието за вечен, блажен живот и спасение. И нека Божието послание в Евангелието помогне на лутащия се и заблуждаващ се съвременен човек да разбере кои са истинските ценности в живота и да строи своя живот не в съответствие с преходни идеи, които ни натрапват модата или налагания стил на поведение, а в съответствие с вечните и неизменни истини, които Сам Бог предлага на всеки човек, независимо от неговата възраст, положение и статус за неговото щастие и благополучие.


В навечерието на Въведение Богородично, какво бихте пожелали на най-малките християнчета?

- На най-малките православни христянчета, преди всичко желая, Бог да ги пази и закриля от злото; да бъдат здрави, мирни, благоденствени, щастливи, усърдни и прилежни в обучението си. Да възрастват духовно и нравствено в добродетелите, изучавайки Закона Божий; да бъдат гордост за своите родители, радост за своите учители и верни Христови последователи и чеда на светата ни Църква. Да помнят и да знаят, че винаги имат верен Приятел в Лицето на Христа Спасителя, защото добре знаем от Светата Библия, че ако дори жена забрави чадото си, то Господ казва: „Аз няма да те забравя” /срв. Ис. 49:15/. И за да бъдат щастливи, и да живеят дълго на земята, за да имат сполука в пътищата си, трябва да почитат майка си и баща си /срв. Изх.20:12/.


Със Знеполски епископ Арсений разговаря Ангел Карадаков
Галерия с награждаването: тук
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.