27 ноември 2015 г.

Провокира ли все още антибългаризъм Сръбската църква? – тази събота във “Вяра и общество”

Тази събота в предаването "Вяра и общество" ще може да видите: „Подарено от манастира” – изкуствоведът доц. Ралица Русева опровергава с факти една от най-тиражираните тези на антибългарската пропаганда в Сърбия – че ценностите от Погановския манастир, включително и прочутата двустранна икона, са ограбени от български войски през Първата световна война. На това разкритие предаването посвещава специален видеоматериал.

Своеобразно продължение на темата е гостуването на поета Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград, с когото Горан Благоев ще разговаря за последните провокации на тема антибългаризъм от страна на Сръбската църква. Поводът е неотдавнашната конференция „Българската окупация и жестокости в Южна Сърбия”, чийто съорганизатор е Вранска епархия.
• Михов срещу Митов – или как темата за ордена на Вселенския патриарх Вартоломей влезе и в Народното събрание. Чуйте и каква инициатива за почитането на екзарх Антим в Одрин прозвуча от парламентарната трибуна. Подробностите – в специално интервю за предаването.
• Да даряваш милосърдие, когато светът ти предлага изпитания – за Седмицата на сираците, организирана от мюсюлманите в България.
• Самоубийството в името на Бога или какво поражда религиозният радикализъм? – събеседници по тази тема са д-р Ариф Абдуллах, преподавател във Висшия ислямски институт, и арабистът проф. Владимир Чуков.
Вашите въпроси по тези теми екипът на предаването очаква предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество", на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg.
Предаването започва в събота точно в 17.00 ч.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.