28 ноември 2015 г.

Митрополит оличи външния министър в неистина

„Външно министерство не е съгласувало със Светия синод награждаването на патриарх Вартоломей!" – това заяви в специално включване по телефона Ловчанският митрополит Гавриил в предаването "Вяра и общество" по БНТ с водещ Горан Благоев. Повод беше твърдението на външния министър Даниел Митов, че предложението Цариградския патриарх Вартоломей да бъде удостоен с орден "Стара планина" е съгласувано със "секретариата на Св. синод". Митрополит Гавриил допълни още, че до Св. Синод само са "достигнали слухове" за идеята относно награждаването, но никой не ги е уведомявал официално, нито е търсил мнението им. 

  Ловчанският миторополит  разказа още, че Светият синод е изпратил писмо до Цариградския патриарх Вартоломей с аргументи защо не може и не бива да бъде премахнат паметникът на екзарх Антим от двора на една от двете български църкви в Одрин. "Обяснихме му, че БПЦ няма нито право, нито основание да иска премахването на паметника и му препратихме и писмото с позицията на тракийските българи, които са категорични, че ако някой се опита да стори това - стотици ще отидат да защитават паметника на екзарх Антим. Искахме патриарх Вартоломей да знае и това" - заяви още за зрителите на "Вяра и общество" митрополит Гавриил.     
   Материал показан преди включването на митрополит Гавриил припомни, как  темата за ордена на Вселенския патриарх Вартоломей влезе и в Народното събрание. Темата проследи екипът на “Вяра и общество”, пред който в специално интервю лидерът на социалистите Михаил Миков призовава за подкрепа на инициативата да бъде почетен екзарх Антим в Одрин, като утре всеки, който може да отиде в Одрин на поклонение в храм "Св. Св. Константин и Елена", в чийто двор се намира и паметникът на видния български духовник
    В една от основните теми в предаването днес поетът Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград, разказа за последната антибългарска провокация от страна на Сръбската православна църква в лицето на Вранска епархия. Поводът е неотдавнашната конференция „Българската окупация и жестокости в Южна Сърбия”, чийто съорганизатор е Вранския епископ Пахомий. ”Сръбските свещеници идват при нас с ботуша на сръбската армия. Сръбската православна църква се явява една от основните опори на великосръбската идеология.” – заяви пред Горан Благоев Иван Николов и призова Българската патриаршия остро да постави пред Сръбската църква проблема за конференцията, която освен всичко друго отправя необосновани искания към България, включително за връщането на "похитени" църковни реликви и издига идея за канонизиране като мъченици на 3 000 сърби, "избити" от българските войски в Сурдулица през 1917 г.  
    В последвалото включване по телефона митрополит Гавриил цитира думите на своята духовна майка схимонахиня Мария Докторова, която преди и по времето на Втората световна война е пребивавала в тогавашна Югославия: насилие и убийства от  страна на българските войници към сръбските граждани не е имало.

Цялото предаване може да видите тук.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.