7 ноември 2015 г.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна в България

Рано тази сутрин на летище София бе посрещнат Вселенският патриарх Вартоломей, който идва на официално мирно посещение у нас. Вартоломей бе посрещнат от Негово Светейшество Патриарх Неофит и част от синодалните митрополити. На посрещането не присъстваха Пловдивският митрополит Николай, Сливенският митрополит Йоаникий, Старозагорският митрополит Галактион и Плевенският митрополит Игнатий. Освен от митрополитите патриарх Вартоломей бе посрещнат и от български държавници, сред които директор на Дирекция Вероизповедание при МС Емил Велинов и директора на БАН проф. Стефан Воденичаров.

Вселенският патриарх бе придружаван от митрополитите на Драма и Одрин - Павел и Амфилохий. Утре от 9:30 часа ще започне и празничното богослужение в Храм-паметника "Св. Александър Невски", където ще отслужат заедно св. Тайнство Евхаристия Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей.
Какво казаха за паметника на екзарх Антим в Одрин патриарх Вартоломей и български митрополити, може да видите във "Вяра и общество". Днес предаването започва три минути по-рано в 16:57.

Очаквайте подробности от посещението на патриарх Вартоломей в България.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.