7 ноември 2015 г.

Браницкият епископ Григорий отслужи панихида пред Военния мавзолей-костница в София



Негово преосвещенство Браницкият епископ Григорий отслужи панихида за загиналите във войните български воини пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, отбелязва агенция „Фокус“. На събитието са присъствали президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи, както и десетки граждани.
В интервю за същата агенция, доц. Костадин Нушев отбелязва, че на Архангеловата задушница „се провеждат молебени, възпоменания и заупокойни молитви за мъжете, които са загинали в армията, във войната. На тази задушница традиционно в Българската армия е бил отбелязван Архангеловден. Почитани са загиналите войници. В народния календар се е утвърдило този съботен ден да бъде като по-важен празник за отдаване на почит и молитва за упокоение на душите на мъртвите.“
На Архангелова Задушница в България е традиция да се отслужват панихиди за всички загинали войници  на всички военни гробищни паркове. Днес се навършват и 130 г. от победата на българската армия при Сливница, по време на Сръбско-българската война. Бог да прости загиналите!
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.