13 ноември 2015 г.

Пътешествие до Св. Гора през погледа на един ученик

Поклонническа разходка из
градините на Пресвета Богородица

С Божието благословение и под ръководството на отец Константин (ефимерий в Семинарията б.р.) на 28 октомври веднага след утренното богослужение заедно с него 13 семинаристи и двама ръководители потеглихме към Солун, Гърция.

В ранния следобед пристигнахме в Гърция и успяхме да посетим Националния музей на византийската култура и да се запознаем с бита и историята на гръцкия народ. За нас семинаристите бе голям интерес да сме в музея, тъй като по- голяма част от запазените експонати бяха предмети от богослужебната практика /кръстове, кандилници, евангелиета/, а най- много преобладаваха  византийските икони, като някой дори останали част и от църковните иконостаси.

На следващата сутрин започна и първия ден от поклонническото ни пътуване до Света гора. След първата ни спирка в град Уранополис, потеглихме с ферибот към Ватопедския манастир. 

Впечатли ни с внушителната си красота и с благодатната възможност да се поклоним пред Светия Честен Пояс на Пресвета Богородица, 

частица от Христовия кръст и да се запознаем с чудесата случили благодарение на молитви пред образа на Божията майка в храма.


На следващия ден след божествената света литургия в манастира отпътувахме и към Великата Лавра / първият манастир на Света Гора/ основан от св. Атанасий Атонски, чийто гроб се намира в храма на манастира. Както и във Ватопед тук също присъствахме на денонощния кръг от богослужение.

 Успяхме да се възхитим на райската природа около манастира – пъстрата фауна, силните води на Егейско море разбиващи се в атонските скали  и падащите лъчи, които осветяваха манастира.

Също така усетихме благодатта и от светия череп на Св. Василий Велики и още много светини.


На последния- трети ден от поклонническото пътуване рано сутрин се отправихме и към българския манастир на Атон „ Свети Георги Зограф“. В него служеха само български монаси и бяха много приветливи към нас. 

В храма можахме да се поклоним и пред трите чудотворни икони на Свети Георги Победоносец и две на Пресвятата Божия Майка.

 По случай празника на Св. Йоан Рилски Чудотворец, който отбелязваха по стар стил в манастира се отслужи и всенощно бдение. Великодушните монаси ни приканиха да служим  в песен на Бога заедно с тях. Този манастир беше един от трите на Света гора в който службите протичаха на църковнославянски език. Така имахме възможност да станем част от богослужебния клир в деня на празника на нашия патрон на Семинарията и най- вече небесен покровител.



На следващата сутрин потеглихме отново към Семинарията. И наистина в нас остана един пламък в душата, изпълнен с още по- силна вяра към нашия Спасител, който се запали още на този покровителствуван от Богородица полуостров. Там успяхме да видим истинския монашески живот, изпълнен с естествена молитва към Бога и строг пост, съчетани и с много, много труд. 

Успяхме и да укрепим упованието си на Бога, чрез силните думи на монасите за чудесата Божии, на пресвятата Божия Майка и на всички светии. 

И нека по този начин като се докосваме до Спасителя, чрез разбирането за чудесата му, чрез осъзнаване на милостта му да продължаваме да му служим сега и винаги и във всички векове. Амин!






Автор: Щелян Димов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.