1 декември 2015 г.

Днес се навършиха 127 години от кончината на екзарх Антим

Днес се навършиха 127 години от кончината на Негово Блаженство Антим, първи Български екзарх и пръв Видински митрополит.
По този повод Видинска света митрополия с благословението на  Видинския митрополит Дометиан организира различни мероприятия, свързани с почитането паметта на екзарх Антим, както и с възкресяването на паметта му в сърцата на българите, особено живеещите във Видин.

Кулминацията на тържествата по повод 127- годишнина от кончината на бележития духовник се състоя пред Гробницата-паметник на екзарх Антим, до храм „Св. Николай Чудотворец“, в двора на Видинска света митрополия.
Пред мавзолея на Антим духовници, официални лица, учители, ученици и гости почетоха със заупокойна молитва, почести и поднасяне на венци и цветя паметта на достойния син на България.
След заупокойната молитва, отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп, епископът припомни делото на екзарх Антим и призова присъстващите да подражават на вярата, добродетелите и любовта му към Род и Родина.
Редом до православните духовници на тържеството присъства и регионалния мюфтия Неджати Али.
Така тридневните чествания в памет на Екзарх Антим приключиха.

Снимка: Видинска митрополия 

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.