26 януари 2016 г.

ИЗВЪНРЕДНО: ЕДНА СТЪПКА НАПРЕД В ПОМИРЕНИЕТО МЕЖДУ ЙЕРУСАЛИМ И АНТИОХИЯ

Спорният въпрос между Йерусалимската и Антиохийската патриаршия за духовната юрисдикция върху Катар  продължава да е ябълка на раздора. Въпреки опитите на православните водачи, събрали се тези дни на заседание в Женева, да помирят двете страни, няма положителен резултат.
Според извънредна информация на гръцката агенция Ромфеа, Йерусалимският патриарх е бил готов да хвърли вода в огъня и да приеме предложението, за да стихне бурята и да се намери златната среда в отношенията с Антиохийската патриаршия.
Но от своя страна Антиохия е предложила някои неща, които Йерусалимският патриарх Теофил е отхвърлил, като в резултат опитът за помиряване е провален.
Източници на Ромфеа съобщиха, че Архиепископът на Кипър Хризостом е отправил покана към двамата Предстоятели да се срещнат преди Всеправославния събор през юни в Мегалонисос и с посредничеството на Александрийския патриарх Теодор II да се разрешат до тогава различията.
Заслужава си да се отбележи, че Антиохийската патриаршия не е отхвърлила предложението митрополит в Катар да бъде Макарий, стига да не носи настоящата си титла (на Катар), а да използва друга, която няма да остави място за погрешни интерпретации за това кой има права над региона. 

информация и снимка: romfea.gr 
превод от гръцки: Асен Андонов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.