19 януари 2016 г.

Патриаршеската делегация на БПЦ заминава за срещата в Женева



Определен е съставът на патриаршеската делегация на Българската православна църква, която ще участва в срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви, свикана от Вселенската патриаршия за периода 21-28 януари в Шамбези (Женева)

БПЦ-Българска патриаршия ще бъде представлявана от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Негово Високопреподобие архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод, Теодор Атанасов - началник на кабинета на Българския патриарх, Димитър Арнаудов - сътрудник и преводач.
Синаксисът ще се проведе под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей в Православния център на Константинополската патриаршия в Шамбези. Това е последната среща с подготвителен характер преди провеждането на планирания през юни Всеправославен събор.  Очаква се тези дни да бъде постигнато възможно най-пълно съгласие по спорните текстове и въпроси, за да може да се осигури продуктивно протичане на Всеправославния събор. 

Както вече съобщихме, на срещата на предстоятелите на Поместните православни църкви няма да присъстват по здравословни причини Антиохийският патриарх Йоан и Варшавският митрополит Сава, а архиепископът на Атина и на цяла Гърция Йероним ще отсъства по лични причини. И тримата ще бъдат заместени от свои упълномощени представители.  
В рамките на срещата, на 24 януари ще бъде отслужена  всеправославна божествена литургия в свещения ставропигиален храм "Св. ап. Павел", която ще бъде предстоявана от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с всички присъстващи Предстоятели на поместните православни църкви. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.